Za ratne zločine Stanišić i Simatović osuđeni po 12 godina zatvora

Vijeće je konstatovalo da su odgovorni za podržavanje i pomagaganje zloćina u Bosanskom Šamcu, ali da nisu krivi za planiranje i naređivanje

VIJESTI 30.06.2021, 16:12 30.06.2021, 16:18
Za ratne zločine Stanišić i Simatović osuđeni po 12 godina zatvora

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove izrekao je pravostepenu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću sa po 12 godina zatvora. Kako je rečeno na izricanju presude Stanišić i Simatović, krivi su po tački optužnice od jedan do pet. Vijeće je konstatovalo da su odgovorni za podržavanje i pomagaganje zloćina u Bosanskom Šamcu, ali da nisu krivi za planiranje i naređivanje.  U vrijeme izdržavanja kazne uračunat će se i vrijeme provedeno u pritvoru.  Stanišić i Simatović ostat će u pritvoru Mehanizma do prebacivanja u drugu zatvorsku jedinicu.

Jovica Stanišić, bio je šef SDB-a Srbije a Farko Simatović bivši komadant Jedinice za specijalne operacije SDB-a, terete se za događaje koji su se desili od aprila 1991. do decembra 1995.godine u Krajini ( Sao Krajini), te Slavoniji, Baranja i Zapadni Srem, odnosno „SAO SBZS“, u Hrvatskoj te u bh. općinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik.

Podsjetimo, prvostepenim postupkom, koji je okončan 2013. godine, sudije su donijeli oslobađajuću presudu a žalbeno vijeće utvrdilo je da je Pretresno vijeće pogriješilo u primjeni prava kada je zaključilo da postupci osoba koje pomažu i podržavaju moraju biti konkretno usmjereni na pomaganje u vršenju zločina te je naložilo da se postupak Stanišiću i Simatoviću u potpunosti ponovi.

Balkan News

komentari (0)