Ambasada SAD: Nema ništa od teritorijalne reorganizacije BiH

BiH 30.07.2022, 17:09 31.07.2022, 09:56
Ambasada SAD: Nema ništa od teritorijalne reorganizacije BiH
© AA

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini nazvala je licemjernim to što lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović i Hrvatski narodni sabor (HNS) kritikuju zapaljivu retoriku drugih lidera, dok u istom dahu i sami prijete institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom Bosne i Hercegovine.

“Visoki predstavnik Schmidt dao je strankama šest sedmica da se uključe u dijalog radi rješavanja hitnih pitanja funkcionalnosti i podjele vlasti. Najbolje bi bilo da stranke to vrijeme iskoriste za to, umjesto na antidejtonske prijetnje i razmjenjivanje huškačkih optužbi“, poručili su iz ambasade SAD-a, piše AA.

U objavi na Twitter nalogu američka ambasada poručila je da je pozicija SAD-a po pitanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine poznata i da ostaje nepromjenjiva.

“Odbacujemo nove geografske podjele unutar i prema suverenoj državi Bosni i Hercegovini, uključujući stvaranje trećeg entiteta i ponavljamo našu opredijeljenost za BiH kao jednu zemlju sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima“, navodi se u objavi.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) je na današnjoj proširenoj sjednici donio niz zaključaka povodom Schmidtovog nametanja Odluke o izmjeni Izbornog zakona u BiH.

“HNS i svi njegovi predstavnici nastavit će svoje djelovanje s ciljem jačanja političkog, gospodarskog, kulturnog i demografskog položaja te zaustavljanja procesa dekonstituiranja hrvatskoga naroda u BiH u skladu sa Zaključcima vanrednog zasjedanja HNS-a od 19. februara 2022., uključujući pokretanje pravnih i političkih procedura u korist institucionalne i teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine u skladu s federalističkim načelima kako bi se osigurala funkcionalnost države i jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH, pogotovo nakon bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u BiH“, navodi se u zaključcima HNS-a.

komentari (0)