Cavusoglu danas stiže u BiH

U okviru svoje posjete turski šef diplomatije Cavusoglu prisustvovat će i ceremoniji dodjele diploma na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu

BiH 17.06.2022, 10:42 17.06.2022, 12:20
Cavusoglu danas stiže u BiH
© AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu danas stiže u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, nakon posjete Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj. 

Šef turske diplomatije u sklopu svoje dvodnevne posjete prisustvovat će večeras na ceremoniji dodjele diploma na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

Cavusoglu, koji u Bosnu i Hercegovini stiže iz Zagreba u popodnevnim satima, sastat će se sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, nakon čega će posjetiti Šehidsko mezarje Kovači. Prema protokolu posjete ministar vanjskih poslova Republike Turkiye, sastat će se danas i sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, Christianom Schmidtom. 

Za subotu, drugi dan posjete turskog šefa diplomatije, planiran je sastanak sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, gdje će biti potpisan protokol koji se odnosi na diplomatsko osoblje, čime će se doprinijeti boljoj diplomatskoj komunikaciji i saradnji. Nakon potpisivanja protokola planirana je zajednička konferencija za medije. 

Na dnevnom redu drugog dana posjete je sastanak sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH, i Šefikom Džaferovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu, jučer je sastankom sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem započeo svoju zvaničnu posjetu zemljama Balkana. Nakon Srbije i sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Srbije Anom Brnabić, Ivicom Dačićem, predsjednikom srbijanskog parlamenta te Nikolom Selakovićem, ministrom vanjskih poslova Srbije, turski ministar je otputovao u u Zagreb.  

komentari (0)