Džaferović: Ako će Ukrajina i Moldavija dobiti kandidatski status, onda treba i BiH

Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine je pitanje mira. Ona mora biti realna, vidljiva i bliska, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

BiH 23.06.2022, 10:54 23.06.2022, 12:02
Džaferović: Ako će Ukrajina i Moldavija dobiti kandidatski status, onda treba i BiH
© AA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uoči samita Evropska unija - Zapadni Balkan u Briselu razgovarao je sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i mnogim drugim zvaničnicima.

"Ako će Evropsko vijeće dodijeliti kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, onda i Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status", naveo je Džaferović, piše AA.

On je istakao da je zamolio Michela da na sjednici Evropskog vijeća podrži kandidatski status za BiH.

"Zahvaljujući odlučnom djelovanju međunarodne zajednice, stanje u Bosni i Hercegovini je postalo znatno stabilnije. Ali za izgradnju mira nije dovoljno zaustaviti razaranje. Kako bi se osigurala održiva stabilnost, potrebno je učiniti više i samo Europska unija ima sredstva za osigurati dugotrajni mir. Ovo je vjerodostojna europska perspektiva", istakao je Džaferović.

Prilikom razgovora s premijerom Portugala Antoniom Kostom, Džaferović je rekao "da je istina da BiH nije ispunila sve uslove, ali je istina i da proruske snage u BiH ne dozvoljavaju ispunjavanje uslova koje postavila Evropska komisija, te da svi građani BiH ne trebaju biti kažnjeni zbog toga".

On se susreo i sa premijerom Holandije Markom Rutteom i premijerom Grčke Kyriakosom Mitsotakisom.

"Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine je pitanje mira. Ona mora biti realna, vidljiva i bliska. Također, ona mora biti rezultat geostrateškog promišljanja, a ne samo administrativnog, jer to zahtijeva historijski trenutak kakav imamo u Evropi", istakao je Džaferović.

Samit EU - Zapadni Balkan počeo je danas u Briselu, glavnom gradu Belgije, uz učešće država i vlada EU-a, kao i lidera Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

komentari (0)