banner17

banner18

Danis Tanović: Film "Deset u pola" je prije svega priča o prijateljstvu

BiH 31.05.2021, 10:07 31.05.2021, 14:57
Danis Tanović: Film "Deset u pola" je prije svega priča o prijateljstvu
© FENA

Jučer je u Sarajevu završeno snimanja filma “Deset u pola” reditelja Danisa Tanovića. Radnja filma odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene. Tim povodom na lokaciji snimanja zadnjeg dana, upriličen je susret novinara i ekipe filma, javlja AA.

Tanović kaže da se ideja rodila prošlog ljeta na moru.

- Ideja se rodila ljetos na moru. Nas nekoliko Sarajlija smo donijeli ćevape Dalmatincima, svi različite, i onda smo krenuli raspravljati gdje su najbolji ćevapi. Tako smo shvatili da je to zanimljiva tema na koju i nema odgovara. Svakom su neki najbolji, kaže Tanović, naglašavajući da je “Deset u pola” prije svega priča o prijateljstvu.

- Cijela priča je o prijateljstvu dva čovjeka koji se nađu u teškom trenutku, kao što se mnogo ljudi koji se bave ugostiteljstvom u posljednje vrijeme našli u teškom trenutku, a između njih postoji neka veza, sin i kćerka se zabavljaju. Da li će otići odavde, da li će ostati? To je još jedno od čestih pitanja koja postavljamo, rekao je bh. oskarovac.

Osvrnuo se i na uvjete snimanja filma u pandemiji:

- Prije mjesec i po nismo znali ni hoćemo li snimati film. Kada smo odlučili da snimamo, rekli smo glumcima da ako žele nositi masku u kadru, treba da je nose. Sve zajedno je dobro ispalo, zaključio je Tanović, dodajući da je sa ovim filmom imao priliku da prikaže Sarajevo iz nekog drugog ugla, njemu zanimljivog i, po njegovom mišljenju, dosad neviđenog i da se nada da će publika uživati u ovoj romantičnoj komediji.

Jednu od naslovnih uloga ostvaruje Branko Đurić Đuro, kojem je ovo treći film s Tanovićem. Đurić je naglasio da je kompletna ekipa beskrajno uživala tokom snimanja, pogotovo zbog toga što je pitanje koji su ćevapi najbolji, tema o kojoj su svi uvijek govorili, ali o kojoj nikada ništa nije snimljeno. Kazao je i da lokalna tema ne predstavlja problem za uspjeh filma.

- Što se tiče odnosa lokalno i globalno, sve što je kvalitetno lokalno dobije svoje mjesto globalno. Znate da je Andrić uvijek pisao o lokalnim stvarima i napravio globalnu karijeru, zaključio je Đurić.

Lik njegovog prijatelja i konkurenta u poslu tumači Izudin Bajrović, koji sa kolegom dijeli stav o odnosu lokalnih i globalnih tema.

- Mislim da priču o dvojici prijatelja koji drže restorane u bilo kojem gradu svi na svijetu mogu razumjeti. To što su oni ćevabdžije i što se sve dešava na Baščaršiji ne znači da ne dijele probleme svih nas. To su problemi koji nas okružju, kazao je Bajrović, napominjući kroz šalu da nije slučajno što je snimljen film o ćevabdžijama:

“Ćevapi su brend, jedan od rijetkih, koji će u Sarajevu opstati. Ni pandemija ih nije mogla uništiti”, kaže Bajrović.

komentari (0)