Građani Sarajeva odali počast koloni s tabutima žrtava genocida u Srebrenici

BiH 08.07.2022, 12:23
Građani Sarajeva odali počast koloni s tabutima žrtava genocida u Srebrenici
© AA

Kolona s tabutima 50 žrtava genocida u Srebrenici stigla je u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine i, kao i prethodnih godina, zaustavila se ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su porodice žrtava i brojni građani odali počast stradalim u genocidu.

Kolona s posmrtnim ostacima će potom nastaviti put prema Potočarima, gdje će u ponedjeljak, 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, prenosi AA.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH, na ispraćaju srebreničkih žrtava, osim porodica žrtava i građana, bili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović, ambasador Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin i ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy.

Glavnom saobraćajnicom u Sarajevu zavladala je tišina, kada se na početku ulice pojavio kamion s tabutima. Brojni građani, koji su se okupili pred zgradom Predsjedništva, ispratili su tabute sa suzama i učenjem Fatihe pred njihove duše. Brojni su prišli kamionu s posmrtnim ostacima i kačeći cvijet odali počast žrtvama genocida.

Na vozilima koja prevoze posmrtne ostatke ubijenih u genocidu istaknuta je državna zastava BiH.

Brojne Sarajlije okupile su se i duž centralne gradske ulice, s cvijećem u rukama, kako bi ispratili konvoj s tabutima i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine. Kamion sa žrtvama zaustavio se i pored gradske pijace Markale, gdje se takođe okupio veliki broj građana.

Konvoj s tabutima je jutros krenuo iz Visokog, a njegov dolazak u Potočare očekuje se danas u poslijepodnevnim satima.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima "zaštićene zone UN-a" u Srebrenici.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se tri maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić, imao je samo 16 godina u trenutku smrti, a najstarija je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Iako su zajedno krenuli putem spasa, pronađeni su u različitim masovnim grobnicama i različitih godina.

Konačan smiraj će naći i otac i sin - Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.

Sve žrtve koje će se ukopati ove godine, s izuzetkom devet žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika koja je otkrivena u junu 2021. godine, ekshumirane su iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom ranijih godine, neke od njih čak 1997. i 1999. godine, kao što su Liplje, Pilica, potom iz grobnica otkrivenih 2001, 2004, 2006, 2011. Jedan broj žrtava ekshumiran je iz masovnih grobnica koje su pronađeni u Kamenici, dolini smrti tokom 2001, 2007, 2008. godine. Posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su u dvije ili čak tri masovne grobnice. Nijedno tijelo nije kompletno.

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identifikovane i putem DNK metode i od porodica, ali još nema saglasnosti za ukop ovih žrtava.

Također, identifikovana je putem DNK metode još 61 žrtva, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji.

Dan nakon kolektivne dženaze, u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

komentari (0)