Izetbegović: Treba poslati poruku optimizma jer stvari u BiH se polagano normaliziraju

Smatra da je potrebno sačuvati jedinstvo na bazičnim stvarima kada su u pitanju probosanske stranke, da se ne zaboravi na temeljne vrijednosti od prije 79 godina i koje su odbranjene u posljednjem ratu 1992.-1995

BiH 25.11.2022, 10:54 28.11.2022, 12:21
Izetbegović: Treba poslati poruku optimizma jer stvari u BiH se polagano normaliziraju
© AA

 Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović poručio je povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, da je potrebno sačuvati jedinstvo na bazičnim stvarima i da se ne zaboravi na temeljne vrijednosti od prije 79 godina, a koje su odbranjene u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini. 

"Poruka je da ipak stvari idu, naravno sporo i ne onako i onim tempom kojim bi mi bili zadovoljni, u pravom smjeru. Na današnji dan treba poslati poruku optimizma jer stvari u Bosni i Hercegovini se polagano normaliziraju, neki relikti fašizma se i dalje uklanjaju, poput imena ratnih zločinaca", rekao je Izetbegović.

Smatra da je potrebno sačuvati jedinstvo na bazičnim stvarima kada su u pitanju probosanske stranke, da se ne zaboravi na temeljne vrijednosti od prije 79 godina i koje su odbranjene u posljednjem ratu 1992.-1995, piše AA. 

"Također obaveza u odnosu na međunarodnu zajednicu, da ne posustaju, da se ne povlače pred snagama fašizma koje nagrađuju, odlikuju ratne zločince. Da sebi ne dozvole takve stvari. Da budu zajedno sa nama u jednom frontu koji će od Bosne i Hercegovine napraviti ono što je Bosna i Hercegovina bila i što je bio primjer za Evropu koja se danas ujedinjuje. Bosna i Hercegovina je stotinama godina funkcionisala kao zemlja ravnopravnih naroda i građana", istakao je Izetbegović.

Dodao je da "nisu nas međunarodna zajednica ni OHR natjerali da gradimo džamije, crkve, sinagoge, jedne pored drugih".

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 79. godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Originalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu 25/26. novembra 1943. godine, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, te Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanom 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu samo je dio iznimno važne građe koja govori o historijskim odlukama donesenim u tom periodu za Bosnu i Hercegovinu, a koji se nalaze u depou Arhiva Bosne i Hercegovine.

komentari (0)