Jovan Divjak položio je veliko srce za odbranu Sarajeva i BiH

BiH 09.04.2021, 08:41 16.04.2021, 17:13
Jovan Divjak položio je veliko srce za odbranu Sarajeva i BiH

U povodu smrti Jovana Divjaka, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine u penziji, izraze saučešća porodici i prijateljima uputili su čelnici i članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo. 

- U vremenu posljednjih ispraćaja mnogih dragih ljudi, smrt Jovana Divjaka, posebno je odjeknula u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Nije Jovan Divjak imao dileme 1992. godine da svoje vojno znanje i veliko srce stavi u odbranu našeg grada i države. Beograđanin po rođenju a borac za pravdu i istinu po opredjeljenju, bila je njegova misija cijelog života.Ostao je sa nama u najtežim vremenima, nikad nije išao lakšim, uvijek ispravnim putem. Poseban osjećaj i pažnju imao je za djecu, naročito onu koja su ostala u ratu bez roditelja. Zbog toga, odmah iza rata pokreće Udruženje 'Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu', koje je svojim radom omogućilo obrazovanje hiljadama naših najmlađih sugrađana, navode u saopštenju iz Vlade KS. 

General Jovan Divjak, ističu, dobio je mnoga priznanja, ne samo u BiH, nego širom svijeta. 

- Sarajevo mu se za njegova plemenita djela zahvalilo dodjelivši mu Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva 2016. godine, a prije dvije godine dobio je i Plaketu Kantona Sarajevo. Porodici i prijateljima upućujemo izraze najdubljeg saučešća. Pamtićemo Jovana Divjaka ne samo kao našeg vojnika, generala, nego i kao velikog intelektualca, punog duha i šarma. Neka mu je laka zemlja bosanska, navode iz Vlade KS. 

Podsjetimo, penzionisani general Armije Republike BiH, Jovan Divjak, preminuo je jučer u 84. godini života. 

komentari (0)