Kavazović poslao bajramsku poruku: Iskažimo poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici

On je dalje u poruci naveo da Bajram u nama probudi spremnost da slijedimo put vjere i put dobra koji ona utire i koji nas usrećuje te je pozvao vjernike da se razvesele dobru koje će činiti i sebi i drugima.

BiH 08.07.2022, 12:48 09.07.2022, 11:32
Kavazović poslao bajramsku poruku: Iskažimo poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici
© AA

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori uputio je danas poruku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama. 

- Njemu smo neizmjerno zahvalni na današnjem danu, u kojem hadžije iz čitavog svijeta obavljaju temeljni obred hadža - boravak i ibadeti na Arefatu. Njima se u iskrenim i skrušenim dovama pridružujemo i mi, nadajući se da će Uzvišeni primiti naše i njihove ibadete, da će uslišati naše dove u kojima od Njega tražimo mir u nama, u našim porodicama i u našim zajednicama, naveo je Kavazović u poruci koju prenosi MINA.

Ističući kako će se u srca vjernika, porodice, domove, avlije i mahale uselit radost Hadžijskog ili Kurban-bajrama, Kavazović je naveo kako u ovim odabranim danima, muslimani cijelog svijeta namazom i žrtvom okreću svoja lica Stvoritelju svjetova.

- U njima u sjećanje prizivaju Ibrahima, a.s., i njegovog sina Ismaila. Njihova spremnost i odlučnost na bespogovorno ispunjenje Božije naredbe već hiljadama godina su inspiracija generacijama vjernika u njihovom traganju za pokornošću i odanošću Bogu. I mi ćemo prinijeti svoga kurbana, ugledajući se na Ibrahima, a.s. Uzimajući njega za uzor, mi sebi posvješćujemo veliku životnu istinu, da bez žrtve, bez spremnosti i odlučnosti da je prinesemo za više ciljeve, nema uspjeha u životu. Život od nas zahtijeva stalnu žrtvu, posvećenost cilju i rad i trud na njegovom ostvarenju. Ništa ne dolazi samo od sebe, na brzinu i lahko, poručio je Kavazović.

On je dalje u poruci naveo da Bajram u nama probudi spremnost da slijedimo put vjere i put dobra koji ona utire i koji nas usrećuje te je pozvao vjernike da se razvesele dobru koje će činiti i sebi i drugima, prenosi AA. 

- U ovim danima iskažimo poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici. Neka naša vjernička žrtva bude upotpunjena stalnim sjećanjem na ovo planetarno zlo koje je našem narodu počinjeno i neka u nama probudi snagu i odlučnost da mu se suprotstavimo i da ga u budućnosti porazimo. Pozivamo i naše komšije da nam se u tome pridruže, da neizmjernu bol i tugu, koju ćemo u ovim danima nositi, podijele s nama. Vjerujemo da će nam svima biti lakše, poručio je Kavazović.

Reis Kavazović je na kraju uputio i bajramsku čestitku: “Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Kurbanskog bajrama. Posebno čestitam našoj braći i sestrama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama. Bajram šerif mubarek olsun!“

komentari (0)