Majke Srebrenice pisale Bidenu i tražile sastanak

U pismu je, također,  istaknuto da je izgradnja spomenika na mnogim mjestima gdje su počinjeni strašni ratni zločini u okviru genocida u Srebrenici strogo zabranjena

BiH 21.03.2023, 15:47
Majke Srebrenice pisale Bidenu i tražile sastanak
© AA

Udruženje Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, poslalo je pismo američkom predsjedniku Joe Bidenu, tražeći sastanak zbog ponovnih prijetnji onima koji su preživjeli genocid.

U pismu se navodi da su majke Srebrenice svakodnevno izložene govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i diskriminatornim zabranama u entitetu u kojem dominiraju Srbi.

- Dok se majkama zabranjuje da postave običnu ploču na ovim lokacijama, murali i kipovi koji veličaju ratne zločince se nastavljaju širiti u Republici Srpskoj, ističe se u pismu. 

Majke Srebrenice navele su i primjer murala Draži Mihailoviću u Foči, kao i spomenici srpskim borcima u Prijedoru, Bijetjini, Derventi, Modriči i Mrkonjić Gradu te spomen ploča Ratku Mladiću na Vracama, piše Hayat. 

U pismu je, također,  istaknuto da je izgradnja spomenika na mnogim mjestima gdje su počinjeni strašni ratni zločini u okviru genocida u Srebrenici strogo zabranjena.

komentari (0)