Manja grupa građana na protestima u Sarajevu: Vraćanje na evropske vrijednosti

BiH 09.05.2023, 15:30
Manja grupa građana na protestima u Sarajevu: Vraćanje na evropske vrijednosti
© AA

Manja grupa građana okupila se danas ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu želeći na ovaj način da izraze svoj stav o potencijalnim rješenjima za izborno uređenje Bosne i Hercegovine.

Neformalna grupa građana ReSTART BiH je danas, kada se u svijetu obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, organizovao nove proteste koji su održani na tri lokacije u Sarajevu.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima "Evropske vrijednosti - Evropska konvencija o ljudskim pravima", "Amerikanci mi smo Bosanci", "Schmidte ista rješenja za oba entiteta", "Skinite nam dejtonsku luđačku košulju" i "Evropske vrijednosti - 14 prioriteta".

Okupljeni građani su prošetali do zgrada Američke ambasade, Delegacije Evropske unije i OHR-a.

Pošto su ranije organizovani protesti uglavnom bili reakcioni, ovaj put su odlučili da ponude konkretna rješenja kada već, kako su naveli, imaju situaciju da je visoki predstavnik srušio Dejtonske postavke, dakle Ustav BiH.

Posebno su istakli svoje prijedloge međunarodnoj zajednici među kojima su vraćanje na Ustav RBiH i ukidanje kantona i entiteta.

Želja je, kako su naveli, da dođemo u situaciju da konačno krenemo ispunjavati 14 prioriteta za ulazak u EU, a ne državu koče novim etničkim podjelama i komplikovanim sistemom sa stalnim blokadama.

Osnivač neformalne građanske grupe ReSTART Suad Đozić podsjetio je da je danas Dan pobjede nad fašizom.

"Evropa slavi, a ne znam šta slavi. Imamo predsjednika koji se prepoznaju kao fašisti. Obraćamo im se u nadi da ono što stranke ne rade, mi preuzmemo inicijativu kao građani za provedbu onih evropskih vrijednosti koje su kod sebe proveli. Tražimo da njihovo provedu ovdje. Tražimo da nas vrati na evropske vrijednosti", pojasnio je Đozić, piše AA.

Kako je kazao, okupili su se 27. put da iskažu nezadovoljstvo smjerom kojim se ide.

Đozić je naveo da je prvo rješenje, koje su ponudili, vraćanje na izvorni Ustav RBiH, a drugo prijedlog Azre Zornić – Municipalizacija.

Maja (38) podržala je današnje proteste u Sarajevu.

"Ovdje sam zbog iste stvari kao i na prethodnim protestima. Prvenstveno da se u našu državu unesu evropske vrijednosti, koje su došli da promovišu", izjavila je Maja.

Smatra da je više građana trebalo danas izaći na proteste, ako su nečim nezadovoljni.

Penzioner Nedžib Šabanović bio je među danas okupljenim građanima.

"Došao sam jer želim da svi narodi budu jednaki. Bitna je jednakopravnost naroda", rekao je Šabanović.

Nije zadovoljan ni sa visinom penzije koju prima.

komentari (0)