Ministrica Turković učestvovala na konferenciji ministara vanjskih poslova

BiH 08.06.2021, 11:44 08.06.2021, 12:27
Ministrica Turković učestvovala na konferenciji ministara vanjskih poslova
© AA

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković učestvovala je jutros na konferenciji ministara vanjskih poslova država učesnica Berlinskog procesa.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Evropske unije te regionalnih inicijativa. Tokom razgovora istaknuta je važnost inicijative, te je učvršćena evropska perspektiva svih država Zapadnog Balkana.

Ministrica Turković je kako se navodi u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, između ostalog, naglasila da je Berlinski proces prepoznat kao vrlo važan doprinos evropskom putu BiH i država cijele regije. Posebno se zahvalila Njemačkoj kao inicijatoru procesa.

- Perspektiva članstva u Evropskoj uniji ostaje glavni pokretač političkih i društvenih reformi u regiji. Za nas, taj proces nema alternativu. Naravno, države regije imaju još mnogo posla, uključujući unapređenje efikasnosti uprave te jačanje državnih institucija i regionalne saradnje, ali mi smo odlučni da nastavimo tim putem, navela je, između ostalog, ministrica Turković.

Ona se založila za što brži napredak država u procesu integracija, te jačanje veza kako bismo se bolje suočili sa zajedničkim izazovima poput borbe protiv posljedica pandemije, ilegalnih migracija, pitanja sigurnosti i vanjskih utjecaja. Kako je navela, institucije BiH, ali i građane ohrabruje svaki jasan signal Evropske unije kojim se potvrđuje zajednička budućnost, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

komentari (0)