Načelnik Općine Osmangazi Mustafa Dundar: Svi koji dolaze u BiH dođu da vide Baščaršiju

Načelnik Općine Osmangazi u turskom gradu Bursi Mustafa Dundar istakao je da su Općina Osmangazi i sarajevska Općina Stari Grad od 2008. godine bratske općine

BiH 04.05.2022, 17:10 04.05.2022, 17:21
Načelnik Općine Osmangazi Mustafa Dundar:  Svi koji dolaze u BiH dođu da vide Baščaršiju
© AA

Načelnik Općine Osmangazi u turskom gradu Bursi Mustafa Dundar boravi u posjeti Bosni i Hercegovini-

Dundar je tom prilikom podsjetio da su Općina Osmangazi i sarajevska Općina Stari Grad od 2008. godine bratske općine, te su stoga trećeg dana Ramazanskog bajrama učestvovali i u programu Dana općine Stari Grad.

Istakao je još kako imaju dobre odnose i sa Općinom Doboj, dodajući da su pomogli tom gradu tokom poplava u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da imaju posebno bliske i intenzivne odnose sa Općinom Stari Grad.

- Partnerstvo koje su počelo 2008. godine ogleda se kroz projekte, tehničku saradnju te razmjenu znanja i iskustava. Izgradili smo javnu česmu ’Osmangazi’ na Baščaršiji u Starom Gradu. Uz to Baščaršijski trg, centar i srce Bosne i Hercegovine, izgradili smo u saradnji sa Općinom Stari Grad. Svi ljudi koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu dođu da vide Baščaršiju. Uredili smo zastarjelu infrastrukturu te uredili trg i uljepšali ga, kazao je Dundar.

Podsjetio je također da u općini Osmangazi u Bursi održavaju manifestacije povodom obilježavanja Osmana Gazije i osvajanja Burse, te da načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić s delegacijom redovno učestvuje na ovim programima svake godine.

Dundar je kazao da delegacija iz Općine Osmangazi učestvuje na manifestaciji Dani Ajvatovice, koja se svake godine održava u Bosni i Hercegovini, te da ovakvi društveni i kulturni događaji dodatno produbljuju međusobni dijalog dvije zemlje te pokazuju bliske odnose Turkiye i Bosne i Hercegovine i u oblasti kulture, piše AA. 

Istakao je da Općina Osmangazi provodi različite aktivnosti u različitim zemljama na Balkanu.

Podsjetio je također da su prethodnih godina organizovali brojne iftarske programe na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.

- Također, ove godine, u saradnji sa našom ambasadom, organizovali smo iftare na 14 različitih lokacija u Bugarskoj. Zajedničkim iftarima u ovim regijama kreira se veoma lijepa atmosfera. U Šumenu smo organizovali iftar za oko 1.000 osoba, uključujući našeg ambasadora, tamošnje zastupnike, gradonačelnika i lokalno stanovništvo, rekao je načelnik Dundar.

komentari (0)