Nakon protesta rudara u Sarajevu: Vlada FBiH obećala isplatu plata

Narednih dana ćemo saopćiti šta je to budućnost rudnika Zenica. Budućnost Zenice za naredni period će odlučiti stručni tim, kazao je ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić

BiH 27.03.2024, 14:14
Nakon protesta rudara u Sarajevu: Vlada FBiH obećala isplatu plata
© AA

 Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na današnjem sastanku o isplati plata za januar i februar rudarima RMU Zenica.

Oko 300 rudara iz sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH protestovalo je danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Protest je organizovan po zaključku Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, koji ni jučer nije uspio postići dogovor o isplati plate za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica, kojima nije isplaćena plaća ni topli obrok za januar i februar ove godine, piše AA. 

Tokom protesta uslijedio je sastanak dvije delegacije, a kojem su prisustvovali predstavnici Sindikata, Vlade FBiH i direktor Elektroprivrede BiH.

Ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić kazao je da potvrđuje da Vlada i sindikati imaju apsolutnu sinergiju.

"Svjesni smo da moramo češće razgovarati i nalaziti rješenja. Utvrdili smo da postoje finansijska sredstva u budžetu Federacije BiH koja će kroz određene procedure nastojati iskoristiti u narednom periodu za isplatu plata rudare rudnika u Zenici", kazao je Lakić.

Ponovo su konstatovali da zatečeno stanje u rudnicima nije bilo dobro.

"Sindikalna borba nije trajala samo danas, on atraje unazad mnogo desetina godina", pojasnio je Lakić.

Istakao je da su opredjeljenja da se moraju zajednički suočiti sa svim problemima.

"Konstatovali smo da proizvodnja u rudniku Zenica u prethodnom periodu nije bila na zadovoljavajućem nivou, ali smo kao Vlada prihvatili kolektivni ugovor da se plate isplate što ćemo svakako i uraditi, a odnose se na januar i februar", kazao je Lakić.

Nada se da će sve završiti u narednoj sedmici.

"Narednih dana ćemo saopćiti šta je to budućnost rudnika Zenica. Budućnost Zenice za naredni period će odlučiti stručni tim. Mi smo dobili elaborat, stručni tim, ga analizira i u narednih 15-tak dana ćemo saopćiti šta je to daljnja budućnost rudnika Zeniza“, dodao je Lakić.

Predsjednik Sindikata Sinan Husić kazao je da se suočavaju sa teškom i složenom problematikom u jednom od rudnika.

"Danas smo se usaglasili jer su pokrenute sve mjere i radnje koje se trebaju pokrenuti, a da bi se realizovalo ovo usaglašeno rješenje, mi očekujemo da se u toku naredne sedmice u potpunosti realizuje usaglašeno rješenje na bazi koga će biti isplaćene plate za januar i februar. U slučaju da iz bilo kojeg datuma ne dođe do toga sindikat će odmah utvrditi reakciju", poručio je Husić.

Zahtijevaju da se u narednih 15 dana u potpunosti utvrdi odluka po pitanju statusa rudnika Zenica.

komentari (0)