Nana Fata Orlović u Medini: Sve neka ide po Allahovom planu, željela sam ovo 25 godina i dočekala sam

Brojni su oni koji su uputili već nekoliko upita i poruka o nani Fati Orlović - kako se osjeća, kako se snalazi, ima li sve što joj je potrebno

BiH 15.06.2023, 09:54 15.06.2023, 10:02
Nana Fata Orlović u Medini: Sve neka ide po Allahovom planu, željela sam ovo 25 godina i dočekala sam
© AA

Nana Fata Orlović, koja će petu islamsku dužnost obaviti zajedno sa kćerkom Zlatkom izjavila je u Medini kako bi svakome preporučila dolazak na hadž i posjetu svetih mjesta. 

Iza nje su godine herojske borbe za svoju imovinu. Rođena je 1943. godine u neposrednoj blizini kuće gdje se i udala za Šaćira Orlovića. Rodila je sedmero djece, četiri kćeri i tri sina, ima 12 unučadi i tri praunučeta.

Loza Orlovića, nakon genocida, razgranala se čak i do dalekih Sjedinjenih Američkih Država (SAD) gdje su sva Fatina djeca, izuzev kćerke Hurije. Zbog toga joj odlazak na hadž mnogo znači.

- Dobro sam, hvala Bogu, fino mi je. Doktori me redovno obilaze, fino se osjećam. Nisam baš mislila da će mi ovako lijepo biti i da će sve ići po planu. Ništa mi apsolutno nije neobično ovdje, jer ima mnogo našeg naroda. Sve neka ide po Allahovom planu. Ko god može, ja mu preporučujem da dođe ovdje i da vidi ovu ljepotu. Ja sam ovo željela 25 godina i dočekala sam, napokon, rekla je nana Fata Orlović za MINA-u.

Brojni su oni koji su uputili već nekoliko upita i poruka o nani Fati Orlović - kako se osjeća, kako se snalazi, ima li sve što joj je potrebno, piše AA. 

- Zahvaljujem našem narodu. Selamim sav svoj narod u Bosni i svoju djecu. Mene su momci na Uhudu i u Kibletejn džamiji doslovno nosali, ništa mi nije falilo. Iz autobusa u autobus, iz kolica u kolica... Zahvaljujem im svima, neka im bude kabul. Dobro mi je ovdje, neka se moja djeca ne sikiraju. Bolje mi je nego u mojoj kući, poručuje nana Fata.

Kazala je da joj je drago što su joj na Ikrar dovu stigli ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, te je zahvalila reisul-ulemi, muftijama, imamima i svima onima koji su je posjetili.

- Pozivam sve one koji mogu da dođu da vide ovu ljepotu. Mi smo kao narod malo bili i zalutali, ali se, hvala Bogu, vraćamo. Dosta je ovdje i omladine, fino nam je, hrana je odlična, imamo svoje doktore, poručila je na kraju razgovora nana Fata Orlović.

komentari (0)