OHR objavio nametnute izmjene: Paket za poboljšanje integriteta izbornog procesa u BiH

Nakon što se Christian Schmidt obratio javnosti, na stranici Ureda visokog predstavnika (OHR) objavljene su detaljnije informacije iz Paketa za poboljšanje integriteta izbornoga procesa

BiH 27.03.2024, 09:07 27.03.2024, 13:04
OHR objavio nametnute izmjene: Paket za poboljšanje integriteta izbornog procesa u BiH
© AA

 Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt objavio je danas da je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koje se odnose na integritet izbornog procesa.

Nakon što se Schmidt obratio javnosti, na stranici Ureda visokog predstavnika (OHR) objavljene su detaljnije informacije iz Paketa za poboljšanje integriteta izbornoga procesa.

"Bližimo se još jednim izborima, a vlasti u Bosni i Hercegovini nisu adresirale brojne probleme, sumnje i nedoumice iz prethodnih izbornih ciklusa, kao i goleme neusklađenosti s međunarodnim demokratskim standardima na koje već 15 godina ukazuju međunarodni partneri. Stoga je visoki predstavnik prepoznao potrebu intervenirati, imajući u vidu nesposobnost ili nespremnost domaćih vlasti da isprave teške nedostatke u izbornom procesu", navode iz OHR-a.

Dodaju da birači u BiH moraju imati ravnopravnu priliku sudjelovati u izborima i moraju biti sigurni da je njihov glas adekvatno prebrojan i ispoštovan u kasnijem formiranju vlasti. Izborne krađe moraju biti sustavno spriječene, javlja AA. 

"S ovim ciljem, a nakon brojnih konzultacija s međunarodnim partnerima, domaćim institucijama, političkim predstavnicima i nevladinim organizacijama, visoki predstavnik je donio paket mjera za poboljšanje integriteta izbornog procesa u BiH", navodi se na stranici OHR-a.

Ovaj paket pokriva veliki broj oblasti. U najkraćem, ove se izmjene odnose na sljedeće oblasti:

"Poboljšanje integriteta i nadzora pri glasanju i prebrojavanju glasova, uključujući i veću sigurnost pri rukovanju izbornim materijalima prije i nakon glasanja, te profesionalizaciju biračkih odbora. Veća transparentnost pri registraciji birača, pogotovo kada su u pitanju osobe koje glasuju u odsustvu i izbjeglice, ali i provjere ispravnosti registra birača. Transparentnije i sigurnije odvijanje izbora od početka do kraja, što podrazumijeva, između ostalog, i elektronsku identifikaciju birača, videonadzor, kao i elektronsko prebrojavanje glasova."

Osim toga, izmjene se odnose i na ove oblasti:

"Jasnije zaštite ljudskih i građanskih prava prije, za vrijeme i poslije izbora, uključujući i preciznije procedure za rješavanje žalbi i sankcioniranje, te poboljšanje rodne ravnopravnosti. Sprečavanje manipulacije birača, između ostalog i strožim mjerama protiv prijevremene političke promocije i lažnih vijesti, uz veću transparentnost kada je u pitanju financiranje kampanja i medija. Nesmetana provedba izbora s pravovremenim osiguranjem sredstava za provedbu izbora i boljim definiranjem ovlasti, integriteta i nezavisnosti Centralne izborne komisije", navodi se.

Imajući u vidu opseg ovoga paketa, ali i kratko vrijeme prije sljedećih izbora, predviđeno je da se ove mjere uvode postupno na odabranim pilot-područjima na Općinskim izborima 2024, kako bi se testirala i omogućila široka primjena za Opće izbore 2026, navedeno je na stranici OHR-a.

komentari (0)