Organizovan iftar u haremu Ferhadija džamije

Iftar u haremu Ferhadija džamije poslužen je na sinijama a harem džamije krasili su i tradicionalni bosanskohercegovački ćilimi. 

BiH 14.04.2022, 20:59 15.04.2022, 09:13
Organizovan iftar u haremu Ferhadija džamije
© Balkan News/Yunus Demirbaş

U haremu Ferhat-pašine džamije, poznate kao Ferhadija džamija, u organizaciji Turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA, večeras je u tradicionalnom stilu održan iftar.
Oğuz Kılıç, generalni konzul Turkiye u Banjoj Luci i banjalučki muftija Nusret Abdibegović  uz brojne građane, prisustvovali su iftaru u haremu historijske džamije, koju su Srbi do temelja srušili u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini a koja je uz podršku TIKA-e obnovljena i otvorena za molitve 2016. godine. 


Muhammet Ünal, koordinator programa TIKA-e Bosna i Hercegovina, u razgovoru za Balkan News je kazao kako se ovakvi događaji poput iftara organizuju da bi se pokazalo da muslimani, koji su u tom gradu manjina, nisu sami. Također je istakao da će se u narednim danima iftar organizovati i u Foči. 

Ünal je dodao da su u Banjoj Luci podijelili u 100 paketa prehrambenih proizvoda osobama u potrebi te napomenuo da će tokom mjeseca ramazana podijeliti još 900 paketa pomoći u različitim gradovima. Iftar u haremu Ferhadija džamije poslužen je na sinijama a harem džamije krasili su i tradicionalni bosanskohercegovački ćilimi. Balkan News

komentari (0)