Oružanim snagama BiH svečano predata donacija Turske: Simbol konstantne podrške

U kasarni ”Rajlovac” svečano je izvršena primopredaja materijalnih sredstava koja je Ured vojnog atešea Turske u Sarajevu donirao Školi turskog jezika u sklopu opremanja učionica Centra za profesionalni razvoj OSBiH

BiH 17.12.2021, 14:09
Oružanim snagama BiH svečano predata donacija Turske: Simbol konstantne podrške
© AA

U Sarajevu je danas održavana ceremonija uručenja donacije Republike Turske i dodjele diploma svršenicima naprednog kursa turskog jezika za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

U kasarni ”Rajlovac” svečano je izvršena primopredaja materijalnih sredstava koja je Ured vojnog atešea Turske u Sarajevu donirao Školi turskog jezika u sklopu opremanja učionica Centra za profesionalni razvoj OSBiH. Renoviranje i opremanje tih prostorija izvršeno je s ciljem povećanja broja polaznika koji će potom moći nastaviti profesionalno usavršavanje u Turskoj.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Senad Mašović, vojni ateše Turske Mustafa Sitki Tatar i druge zvanice i gosti.

Ateše Tatar je u obraćanju prisutnima istakao da je glavni povod današnjeg skupa otvaranje još jedne učionice Škole turskog jezika OS BiH koja je važna za održavanje obrazovnih procesa koji je među važnijim segmentima saradnje između Oružanih snaga Turske i Oružanih snaga BiH. On je kazao da je u protekle 23 godine Školu turskog jezika pohađalo više od hiljadu vojnika u BiH i da se ta saradnja nastavlja.

- Uz podršku Republike Turske, Škola turskog jezika OS BiH je održavala nastavu u jednoj učionici i jednoj laboratoriji. Sada, u ovom važnom trenutku otvaramo obnovljene i modernim uređajima opremljene postojeće te otvaramo novu učionicu u kojoj se očekuje povećanje broja polaznika kursa turskog jezika. Otvaramo novo poglavlje, kazao je Tatar.

Polaznicima kursa poručio je da to nije običan kurs ili obuka, već da je to ulazna kapija mosta saradnje koji je između Turske i Bosne i Hercegovine izgrađen prije više stotina godina. Dodao je da će uspješni svršenici kursa turskog jezika biti najjači kandidati da imaju važne uloge u nastavku i dodatnom jačanju odnosa između dvije zemlje.

Turska nastavlja snažno podržavati Bosnu i Hercegovinu

Turski ambasador Girgin je istakao da je ovo bila prilika da se vidi koliko su unaprijeđeni kapaciteti i broj polaznika Škole turskog jezika OS BiH.

- Ovo je samo jedan primjer dobre saradnje između dvije bratske zemlje. Nastavit ćemo i dodatno jačati naše odnose, kazao je Girgin i dodao da će Turska i dalje nastaviti podršku Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu i prosperitetu.

Resorni bh. ministar Podžić se zahvalio Turskoj, njenoj ambasadi i Uredu vojnog atešea u Sarajevu na kontinuiranoj pomoći, uključujući i upravo realizirani projekt obnove i opremanja učionica.

- Oružane snage BiH su male, profesionalne oružane snage i, nažalost, nismo tako moćna i jaka zemlja da osnujemo svoje vlastito vojno školstvo. Naše vojnike, podoficire i oficire školujemo u nama prijateljskim zemljama. Jedna od ključnih zemalja po tom pitanju je Republika Turska. Ovi momci koje ste vidjeli će nastaviti svoje školovanje u Turskoj, a nakon toga će Oružane snage BiH dobiti vrlo moderno obučene NATO oficire. To je jedan od osnovnih ciljeva otvaranja ove učionice, ali još važnije je da će ovi ljudi nastaviti razvijati i produbljivati prijateljske odnose između naroda BiH i Turske, kazao je Podžić.

Snažno unapređenje kapaciteta

Načelnik ZSOS BiH Mašović je istakao da su danas uduplani kapaciteti za učenje turskog jezika unutar OS BiH, a što je važno u okviru općeg jačanja kapaciteta i sposobnosti, kao i podizanja stepena interoperabilnosti i mogućnosti zajedničkog rada i učešća u misijama.

- Pripadnici OS BiH su, zajedno sa ostalim koalicijskim partnerima, uključujući i vojsku Turske, učestvovali preko deset godina u misiji u Afganistanu i u tom procesu je izuzetno važno bilo međusobno razumijevanje između vojnika koji su bili u misiji. Posebno nam je drago da znamo da i vojnici Turske prilikom školovanja na vojnim akademijama u Turskoj imaju mogućnost da uče bosanski jezik. To zapravo govori o nivou razumijevanja stvarne podrške i želje za stvarnim razumijevanjem našim jezicima možemo iskazati ono što naša srca govore, kazao je Mašović.

Izrazio je neizmjernu zahvalnost Vladi i Vojsci Turske na mogućnosti i činjenici da se danas na najjačim vojnim akademijama u Turskoj školuje više od stotinu kadeta Oružanih snaga BiH te je dodao da to po mnogo čemu predstavlja najveću investiciju u budućnost i održivost Oružanih snaga BiH i kompletnog odbrambenog sistema, piše AA. 

- Današnje otvaranje druge učionice za učenje turskog jezika je zapravo simbolika konstantne i neprekidne podrške koju Turska pruža, kako Oružanim snagama, tako i državi BiH, zaključio je Mašović.

komentari (0)