Čović: Bez izborne reforme BiH će biti kao Mostar

Čović je utvrdio da će, ukoliko do kraja godine ne bude reformisan izborni zakon, Bosna i Hercegovina biti uvučena u duboku krizu, te da prema trenutnim zakonima nije moguće održati izbore.

BiH 07.12.2021, 11:01 07.12.2021, 11:06
Čović: Bez izborne reforme BiH će biti kao Mostar
© AA

Lider HDZ-a Dragan Čović, kazao je da će bez izborne regorme Bosna i Hercegovini biti poput Mostara, grada u kojem se lokalni izbori nisu održali 12 godina.

Čović je utvrdio da će, ukoliko do kraja godine ne bude reformisan izborni zakon, Bosna i Hercegovina biti uvučena u duboku krizu, te da prema trenutnim zakonima nije moguće održati izbore.

Predsjednik HDZ-a  Čović, koji je izgubio od Željka Komšića na posljednjim predsjedničkim izborima, tražio je izbornu reformu, tvrdeći da je Komšić izabran glasovima Bošnjaka.

- Ako nema dogovora, izbora vjerovatno neće biti, iako neki misle da se mogu organzirati. Ja kažem da će biti kao u Mostaru, gdje 12 godina nismo imali izbore, jer nisu postojali uvjeti, kazao je Čović.

I lider SNSD-a, Milorad Dodik, kazao je, ukoliko ne bude dogovoram, kako će podržati HDZ te će na taj način bojkotovati izbore.

Stranka demokrarske akcije saopćila je da su izjave da opći izbori neće biti pokazatelji da se političari boje izbora i da bi opći izbori u BiH trebali biti održani u oktobu naredne godine.

Iz SDA saopštili su i to da ako SNSD ili bilo koja politička stranka odluči da ne učestvuje na opštim izborima, da je to njihova lična odluka i da im niko ne može oduzeti ta prava. Također, naglasili su da njihova odluka u tom pravcu neće spriječiti održavanje izbora 2022. godine te da je pravo glasa građana BiH zagarantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom i Izbornim zakonom BiH.

Diplomate iz SAD-a i Evropske unije, prethodnih mjeseci, uporno rade na postizanju dogovora o izbornim reformama, gdje birači nisu etnički diskriminirani, a Hrvati pravedno zastupljeni. Također, da bi izborna reforma bila sprovedena na dolazećim izborima, zakonske izmjene moraju stupiti na snagu najmanje šest mjeseci prije izbora.  

komentari (0)