Priča o baščaršijskim česmama: Istina ili mit?

BiH 14.09.2021, 10:14 22.10.2021, 16:40
Priča o baščaršijskim česmama: Istina ili mit?
© Yunus Demirbas/Balkan News

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, jedna od najvažnijih osmanlijskih građevina je bez sumnje Gazi Husrev-begova džamija.

Džamija svojom postojanošću prkosi vremenu više od pet stoljeća, a na spoljašnjem zidu džamijskog harema nalaze se dvije česme koje imaju posebnu priču, a koje se godinama prenose s generacije na generaciju.

Iako u Bosni i Hercegovini postoji mnogo legendi koje se vezuju za Osmanski period, možemo reći da je jedna od najpoznatijih zasigurno „legenda o česmama“ koje turistički vodiči vrlo rado prepričavaju svojim gostima, i za koje se turisti, kako navode turistički vodiči, najviše zanimaju.

- Ukoliko se napijete s česme na desnoj strani udat/oženit ćete se iz Bosne i Hercegovine, a ako se pak napijete vode sa česme koja se nalazi na lijevoj strani, ponovo ćete doći ovamo, kaže legenda.

Upravo zbog ove priče koja se generacijama prenosi, domaći i strani turisti ne idu iz Sarajeva dok se ne napiju vode s poznatih česmi, i možda je baš to razlog zbog kojeg se stalno vraćaju u ovaj grad.

Kako je počela legenda?

Da li ljudi vjeruju u nju?

Šta misle o tome oni koji se napiju vode s česme?

Odgovore na ova pitanja možete pronaći u našem videu na YouTube kanalu, „BalkaNA“...

Nudžejma Đukić/Balkan News

komentari (0)