Prva grupa hadžija doputovala u Sarajevo: Suze radosnice prilikom susreta s najbiližima

BiH 19.07.2022, 09:06 19.07.2022, 12:05
Prva grupa hadžija doputovala u Sarajevo: Suze radosnice prilikom susreta s najbiližima
© AA

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo jutros rano doputovala je prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine, koji se vraćaju u domovinu nakon što su obavili petu islamsku dužnost, hadž, u Mekki, u Saudijskoj Arabiji.

Prve hadžije, njih 330 pretežno sa područja Sarajeva i Bihaća koji su doputovali letom iz Džede preko Istanbula, dočekali su članovi njihovih porodica i brojni prijatelji. Susret s najbližima, nakon više od tri sedmice boravka na svetim mjestima, bio je popraćen emocijama, a mnogi od hadžija nisu mogli sakriti suze.

Glavni vodič Izet ef. Čamdžić kazao je kako je u prvoj grupi stiglo 330 bosanskohercegovačkih hadžija, a riječ je o vjernicima sa područja sarajevskog i bihaćkog muftijstva.

“Sve je prošlo odlično, ja bih rekao nikad lagodniji i nikad lakši hadž. To zahvaljujemo dvjema stvarima. Ove godine je na hadžu bilo mnogo manje ljudi, svega 40 posto od predkovidskog broja što je umanjilo gužve na svim mjestima. Osim toga, ljudima starijim od 65 godina bilo je onemogućeno da idu na hadž, što je hadžije učinilo zdravijim i pokretnijim. Uistinu, ovaj hadž se neće moći porediti ni s jednim prije niti s jednim poslije”, kazao je efendija Čamdžić, piše AA.

Abid Kahriman, Sarajlija je sa adresom u Velikoj Britaniji, ove godine je prvi put obavio hadž.

„Mnogo je emocija, ovo je veliki doživljaj, prvi put sam obavio hadž“, rekao je Kahriman, poručujući kako svim svojim sunarodnjacima želi da što prije obave petu islamsku dužnost.

Dodao je kako je neopisiv doživljaj posjetiti Mekku i Medinu, susresti se sa Kabom.

„Zaista se to ne može opisati, niti osjetiti dok se ne ode i ne vidi. Emocije su ogromne, nemam šta drugo reći“, kroz suze je kazao Kahriman.

Muhamed Prlja iz Sarajeva drugi put je obavio hadž.

„Sve je puno bolje i organizovanije, mislim da je svima bilo vrlo dobro iskustvo. Predobro i prelijepo je bilo tamo, a još ljepše je nakon svega vratiti se kući“, rekao je Prlja.

U prvoj grupi hadžija danas je u Sarajevo stigao i zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Enes ef. Ljevaković.

„Hvala Bogu, bosanske hadžije su uspješno obavile hadž, u jednoj ugodnoj atmosferi. Nije bilo prevelikih gužvi, jer ovo je prvi hadž nakon pandemije. Hadžije su zadovoljne organizacijom. Hadž je je jedno posebno putovanje, životno putovanje. Mislim da je proteklo sve u najboljem redu, onako kako je i planirano“, kazao je Ljevaković.

Iz Džede do Istanbula tokom dana biće realizovano ukupno pet letova, a i iz Istanbula u Sarajevo jedan let više. Svi letovi planirani su za danas, izuzev posljednjeg aviona koji bi iz Džedde trebao poletjeti sutra, odnosno večeras iza ponoći, čime će biti okončan dolazak svih hadžija u Bosnu i Hercegovinu.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

Iz Bosne i Hercegovine ove godine je petu islamsku dužnost, hadž, obavilo 996 vjernika.

​​​​​​​

komentari (0)