Prva grupa hadžija iz BiH krenula na put ka Medini

U prvoj grupi hadžija danas je i Emin Fočo (65), koji je doputovao iz Kanade, a porijeklom je iz Sarajeva. Jedan je od najstarijih ove godine među hadžijama iz BiH. Ističe kako je teško opisati emocije koje danas osjeća pred polazak u Medinu.

BiH 24.06.2022, 09:19 24.06.2022, 12:59
Prva grupa hadžija iz BiH krenula na put ka Medini
© AA

Prva grupa od 180 budućih hadžija i hadžinica iz Bosne i Hercegovine krenula je jutros sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Medinu, kako bi u narednim danima obavila hadž, petu islamsku dužnost. 

Za danas su zakazana još četiri leta kojima će ukupno 996 budućih hadžija i hadžinica iz Bosne i Hercegovine otputovati u Saudijsku Arabiju.

Polasku je prethodilo okupljanje u džamiji "Kralj Fahd" u Sarajevu, a prvi let sa sarajevskog aerodroma zakazan je za 9:20 sati. Ostala četiri aviona sa hadžijama iz Bosne i Hercegovine planirano je da polete u 10:50, 14:30, 17:35 i 20:55 sati.

Glavni vodič Izet ef. Čamdžić kazao je novinarima kako je prva grupa hadžija sa područja Muftijstva Sarajevo.

- U prvom avionu je 180 naših hadžija. Ukupno ove godine iz BiH putuje 996 naših hadžija. I evo hvala Bogu spremni smo za put, prvi autobus je stigao na aerodrom, čekiranje karata je u toku, nadamo se sretnom, ugodnom i hairli putovanju, rekao je Čamdžić.

Dodao je kako najmlađi hadžija iz BiH ove godine dolazi iz Gradačca, a riječ je o Mehmedaliji Mehiću koji ima 20 godina.

- Mislim da je od djetinjstva sakupljao novac za svoj hadž, sve što bi dobio od bajramluka i drugih hedija. Evo sakupio je i uplatio sebi hadž, kazao je Čamdžić.

Među putnicima na hadž danas je i Iman Redžović (33 godine), prvi put obavlja hadž i ide u pratnji supruga, piše AA. 

- Zaista se lijepo osjećamo, jedva čekamo da obavimo petu islamsku dužnost. Sretni smo, kazala je Redžović, naglašavajući kako je radost odlaska na hadž posebna.

Iman ističe da je oduvijek planirala i već pet-šest godina sa suprugom pričala o hadžu. 

- Nismo se nadali da će se desiti ove godine. Mnogi kažu mladi ste, a ja mislim da priliku treba što prije iskoristi, život je kratak. Sretna sam što ću obaviti hadž, kazala je Redžović.

U prvoj grupi hadžija danas je i Emin Fočo (65), koji je doputovao iz Kanade, a porijeklom je iz Sarajeva. Jedan je od najstarijih ove godine među hadžijama iz BiH. Ističe kako je teško opisati emocije koje danas osjeća pred polazak u Medinu.

- Vrlo teško je sve to opisati. Prvi put obavljam hadž. To je nešto što smo sanjali cijeli život. Momenat kada se ostvaruju želje koje su dugo godina buktile u nama, pojasnio je Fočo.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

Dan Arefata je u petak, 8. jula. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Kurban ili Hadži-bajram, tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromasima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počinje u subotu, 9. jula.

komentari (0)