Schmidt: "Ne treba nam Dayton II"

Govoreći za Večernji list, Schmidt je podsjetio da je Daytonski sporazum osnova Bosne i Hercegovine te je skrenuo pažnju da neke odredbe sporazuma nisu ispunjene...

BiH 17.08.2022, 11:19 17.08.2022, 12:05
Schmidt: "Ne treba nam Dayton II"
© AA

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je da su zemlji potrebni amandmani na ustav, a ne novi Deytonski sporazum. 

Govoreći za Večernji list, Schmidt je podsjetio da je Dejtonski sporazum osnova Bosne i Hercegovine te je skrenuo pažnju da neke odredbe sporazuma nisu ispunjene. Ističući da BiH ima drugačiju strukturu od drugih zemalja Schmidt je rekao:"Ne smatram da nam je potreban Dayton II. Prije mislim da nam iz naroda trebaju izmjene Ustava. Evropska unija nije mogla prihvatiti činjenicu da se BiH godinama razlikuje od drugih zemalja." 

Navodeći, prenosi Faktor, da se Hrvatska i Slovenija jasno sjećaju pitanja koja su izbila u prvi plan prilikom njihovog prijema u EU, Schmidt je rekao da se u Sloveniji razgovaralo o "pravima manjina, ali da to bitanje nije bilo ozbiljno poput pitanja koja su stalno na dnevnom redu u BiH". 

Prije tri sedmice, Schmidt je dao bošnjačkim i hrvatskim političkim predstavnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine šest sedmica da predlože izmjene Izbornog zakona.

Visoki predstavnik u BiH je rekao da će odustati od odluke koju želi da nametne, pod uslovom da dvije strane iznesu usaglašen prijedlog.

komentari (0)