Status kandidata BiH za članstvo u EU bila bi dobra poruka za građane

BiH 19.05.2021, 13:14 19.05.2021, 14:05
Status kandidata BiH za članstvo u EU bila bi dobra poruka za građane
© AA

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Briselu sa komesarom za proširenje i susjedstvo EU Oliverom Varhelyijem o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-a-19 u BiH i regionu, kao i procesu evropskih integracija. 

Kako je saopšteno iz Vijeće ministara BiH ovom prilikom Tegeltija je upoznao Varhelyija sa epidemiološkom situacijom u zemlji, te naglasio značaj ubrzane vakcinacije stanovništva kako bi se zaustavilo širenje pandemije i što prije pokrenuo socioekonomski oporavak, ukazavši na potrebu bolje dinamike i ravnopravnije isporuke vakcina, piše AA. 

- Tokom sastanka, na kojem je bilo riječi i o procesu evropskih integracija, predsjedavajući Tegeltija je istakao da evropski put nema alternativu, te da izuzetno cijeni lični angažman i napore komesara Varhelyija u pružanju podrške pri ostvarivanju napretka u BiH. On je naglasio da bi dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo bila dobra poruka i motivacioni impuls za građane BiH da EU ima ozbiljne namjere po pitanju nastavka procesa pridruživanja, navodi se u saopštenju iz Vijeća ministara BiH.

Zajednički je ocijenjeno da svi nivoi vlasti, uz poštovanje pravila usaglašenog mehanizma koordinacije, trebaju da ulože dodatne napore za brže i efikasnije provođenje reformskih procesa, kako bi se ubrzao evropski put BiH. Sagovornici su ramijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama, kao što je pitanje migracija i unapređenje regionalne saradnje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH tokom boravka u Briselu razgovaraće i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

komentari (0)