TIKA isporučila pakete za 200 ukrajinskih porodica u BiH

BiH 22.04.2022, 14:55 22.04.2022, 15:50
TIKA isporučila pakete za 200 ukrajinskih porodica u BiH
© TIKA

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) isporučila je pakete pomoći koji se sastoje od hrane i higijenskih materijala za 200 ukrajinskih porodica koje su zbog rata izbjegle u Bosnu i Hercegovinu.

Ukrajinske porodice koje su primile pomoć od TIKA-e, su izrazile zahvalnost za diplomatske incijative Turkiye, i mirovne napore od početka rata, koji se odvijaju pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Navodeći da su iskreni napori uloženi u teškim vremenima za njih veoma vrijedni, porodice su navele da se nadaju da će pregovori u Istanbulu dovesti do okončanja rata u što kraćem vremenu, i da će se  nedužni građani Ukrajine spasiti.

Zbog rata koji je počeo 24. februara 2022. godine, žene i djeca morali su napustiti svoju zemlju kako bi osigurali svoju sigurnost. Prema podacima UN-a, više od četiri miliona Ukrajinaca napustilo je zemlju od početka invazije. Broj raseljenih premašio je 10 miliona.

Broj ukrajinskih porodica koje se nalaze u Bosnu i Hercegovini iznosi oko 200. Porodice, uglavnom žene i djeca, smještene su u pansione, hotele i kuće u raznim dijelovima zemlje uz koordinaciju Crvenog križa Bosne i Hercegovine. Smatra se da će se broj onih koji dolaze iz Ukrajine povećati.

Ukrajinske izbjeglice koje su došle u Bosnu i Hercegovinu prvobitno su bile nastanjene u mjestima Bijakovići kod Čitluka i Međugorju.

Balkan News

komentari (0)