U Bosni i Hercegovini izdato narandžasto upozorenje za snažan vjetar

Iz FHMZ-a napominju da su sutra mogući udari vjetra južnog smjera brzine 60-80 km/h

BiH 15.04.2024, 16:02 16.04.2024, 11:52
U Bosni i Hercegovini izdato narandžasto upozorenje za snažan vjetar
© AA/Ilustracija

 Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine izdao je danas narandžasto upozorenje za snažan vjetar.

Upozorenje je izdato za veći dio Bosne i Hercegovine, očekuje se da će snažan vjetar biti prisutan tokom sutrašnjeg dana.

Iz FHMZ-a napominju da su mogući udari vjetra južnog smjera brzine 60-80 km/h.

Nakon dužeg razdoblja s natprosječnim temperaturama zraka i nadmašenih apsolutnih maksimuma za april, iz FHMZ-a u jutrošnjoj prognozi naveli su da u Bosnu i Hercegovinu stiže osjetnija promjena vremenskih prilika.

Porast naoblake, kiša, pljuskovi i pad temperature zraka u popodnevnim satima u utorak prvo će zahvatiti sjeverna i sjeverozapadna, a do kraja dana proširiti se i na ostala područja zemlje, javlja AA. 

Na planinama kiša će postepeno prelaziti u susnježicu. Nestabilno vrijeme s kišom i snijegom preovladavaće do kraja sedmice. Temperatura zraka biće ispod prosjeka za ovo doba godine. U višim područjima izvjestan je i mraz.

Minimalne temperature zraka variraće između nula i šest stepeni Celzijusovih u Bosni, na jugu Hercegovine do 10. Najviše dnevne temperature u Bosni između dva i osam stepeni, na jugu zemlje do 15. Minimalne očekivane temperature u pretplaninskim područjima oko minus četiri stepena.

Od utoraka, 23. aprila, prema raspoloživim sinoptičkim materijalima prognozira se stabilizacija vremenskih prilika. U jutarnjim satima u višim područjima moguć je i dalje slab mraz, a maksimalne dnevne temperature biće u porastu.

Jutarnja temperatura uglavnom između jedan i sedam stepeni u Bosni, na jugu zemlje do 10. Najviša dnevna temperatura u Bosni od osam do 14, u Hercegovini do 18 stepeni Celzijusovih.

komentari (0)