U Sarajevu nastavljeni protesti ispred OHR-a

BiH 27.07.2022, 13:45 27.07.2022, 13:50
U Sarajevu nastavljeni protesti ispred OHR-a
© AA

U Sarajevu su danas, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, nastavljeni protesti građana protiv eventualne odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o izmijeni Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

Prema nezvaničnim informacijama koje su se u proteklim danima pojavile u medijima, dio izmjena odnosio bi se na uvođenje cenzusa od tri posto pri izboru delegata u Dom naroda FBiH iz kantonalnih skupština, a predložene su i izmjene načina i rokova izbora predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.

OHR se još nije zvanično oglasio o ovome, a informacije o eventualnim izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH pokrenule su proteste građana Federacije BiH pred zgradom OHR-a u Sarajevu gdje se okupilo nekoliko desetina ljudi.

Prisutni su uzvikivali niz slogana među kojima su ”Napolje, napolje”, ”Ovo je Bosna”, ”Bosno, mi te volimo“, ”Ne damo se dijeliti“, ”Izdajice napolje“, a ispred zgrade OHR-a raširen je i ćilim. Demonstranti su istakli i zastavu Bosne i Hercegovine te transparente.

Među okupljenima je i Ismeta Hamzagić koja je kazala kako se protivi podjelama.

”U ime naroda, mog sina koji je poginuo za ovu državu, ja tražim demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu, svih naroda, da svi zajedno živimo, svi možemo i hoćemo. Narod hoće, ja to ovdje vidim, narod raznih vjera, hoćemo zajedno ovu našu lijepu državu, najljepšu Bosnu i Hercegovinu, a demokratiju tražimo od Schmidta da nama dodijeli, kao što je Njemačka, da idemo u Evropu“, rekla je Hamzagić, piše AA.

Poručila je kako ne žele ”torove“ i protive se podjelama u Bosni i Hercegovini.

”Torove nek sebi grade, na ranču, a mi hoćemo lijepu, slobodnu BiH”, rekla je Hamzagić.

Nekoliko hiljada građana okupilo se u ponedjeljak navečer ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR), a protesti su nastavljeni i u utorak ujutru kada se okupio manji broj građana.

Protest je podržalo više političkih stranaka u BiH.

komentari (0)