Učenicima iz Turske uručeni ceritifikati o završenoj ljetnoj školi engleskog jezika na IUS-u

Učenici srednjih škola iz Turske kroz mjesec dana ljetne škole engleskog jezika, sa profesorima engleskog jezika IUS-a, učili su i usavršavali jezik na nivoima od A1 do B2.

BiH 25.08.2023, 12:40 25.08.2023, 13:42
Učenicima iz Turske uručeni ceritifikati o završenoj ljetnoj školi engleskog jezika na IUS-u
© Balkan News

Više od stotinu učenika srednjih škola iz Turkiye, dobilo je ceritifikate o završenoj ljetnoj školi engleskog jezika, koju je organizovao Internacionalni univerzitetu u Sarajevu sa istanbulskim opštinama Gaziosmanpaša i Selčuklu. 

Učenici iz Kartal Imam Hatip Andolu srednje škole, srednje škole iz istanbulskih opština Gaziosmanpaša i Selčuklu, ali i učenici koji su se individualno prijavili na program ljetne škole engleskog jezika, kroz mjesec provedenih u klupama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, sa profesorima engleskog jezika učili i usavršavali jezik od A1 do B2 nivoa.

Jezički i kulturni kamp održan u Sarajevu također je pružio idealnu priliku studentima da se upoznaju sa kulturom, istorijom, društvenom strukturom i hranom Bosne i Hercegovine.

Obraćajući se učenicima, načelnik Hasan Tahsin Usta je rekao kako ovaj način saradnja između dvije ustanove i ova ljetna škola za učenike koji su osvojili prva mjesta u državnim školama u općini Gaziosmanpaša, traje već devet godina.

- Gradimo jedno novu geografiju, koja nam je godinama nedostajala i koju smo zanemarivali. Došli smo iz generacije koja je zaboravila gdje je Balkan i kakav je život na ovim prostorima. Naša geografija, civilizacija i historija su iste. Ali, zbog udaljenosti jednih od drugih, osuđeni smo na situaciju u kojoj možemo razgovarati srcima, ali ne možemo razgovarati jedni sa drugima, kazao je načelnik.

Izrazivši da želi da vidi studente kao one koji spajaju prošlost sa sadašnjošću na području Balkana i nose izgrađene veze budućim generacijama, Usta je poručio da „dostignuća koja su postignuta na ljetnoj školi, budu ključna za preduzimanje koraka koji će izgraditi budućnost“.

-  Mi smo pripadnici predaka koji je svijetu pokazao civilizaciju. Nadamo se da imamo mlade ljude koji imaju odgovornost da to pokažu zajedno sa pripadnicima ovog područja u budućnosti, dodao je Hasan Tahsin Usta, načelnik istanbulskeopštine Gaziosmanpaša.  

I ambasador Republike Turske Sadik Babur Girgin zahvalio se istanbulskoj Opštini Gaziosmanpaša i Općini Selčuklu te Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i Fondaciji SEDEF, na podršci programu koji traje već devet godina.

- Ovdje, u sestrinskoj državi Bosni i Hercegovini, vidjeli ste komadić svijeta, kazao je ambasador Girgin te poručio studentima „da veze koje su stvorili u Bosni i Hercegovini sačuvaju do kraja života“.

Girgin je istakao da su ovakvi programi važni za uspjeh u svijetu u kojem komunikacija postaje sve važnija.

Prije podjele certifikata, učenici su se govorili o svojim iskustvima i postignućima u ljetnoj školi.

komentari (0)