Đukanović: Crna Gora se ne miješa u dvorište Srebrenice, već u "pitanje genocida"

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je podsjetio da je Crna Gora osudila genocid još 2009. godine

BiH 23.06.2021, 11:43 23.06.2021, 11:56
Đukanović: Crna Gora se ne miješa u dvorište Srebrenice, već u "pitanje genocida"
© AA

Predsjednik Crne Gore kazao je da Demokratska partija socijaliste nije bojkotovala parlament već da je to poruka za one koji nisu ispunili očekivanja demokratske i proevrospke Crne Gore. U svom intervju kojeg prenosi Avaz, Đukanović je istakao kako nema bojkota institucija već samo doprinosa razvoja institucija  te kako je njegova partija nakon parlamentarnih izbora pokazalia da je politika i partija koja je stvarala državu.

Đukanović je, također, dodao da DPS neće izostati sa mjesta svoje odgovornosti te se osvrnuo i na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici podsjećajući da je Crna Gora osudila genocid još 2009. Godine.

- Pošto smo bili svjesni da se može dogoditi da neko neodgovoran baci ljagu na Crnu Goru, vratili smo se u Parlament, glasali za usvajanje rezolucije i za smjenu čovjeka koji je, nažalost, bio član vlade, a koji je pokušao da negira genocid u Srebrenici, i to je vrlo jednostavno za razumijevanje. Ako je ostala neka nedoumica da li je naša politika konzistentna ili ne, ja sam uvjerenja da je vrlo konzistentna jer nas vodi ideja da zaštitimo ono što su tekovine savremene Crne Gore i da svakim svojim potezom doprinesemo osvajanju novih koraka na putu pune evropeizacije crnogorskog društva,  kazao je predsjednik.

Predsjednik Đukanović je prokomentarisao i izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i samog državnog vrha.Takve komentare Đukanović je okarakterisao manipulacijama.

- Tako se i sada pokušava manipulisati kako je rezolucija osuda Srbije i srpskog naroda, iako postoji precizan dio u rezoluciji da se osuda genocida ne može odnosniti na narod, već da su genocid počinili pojedinci, a da je na politikama da naprave jasan otklon u odnosu na te pojedice koji su napravili tako nečovječna djela,  rekao je predsjednik i dodao kako državno rukovodstvo Srbije komentarima čini štetu državi i njenom narodu.

Milo Đukanović dodao je i da se ne miješa u dvorište Srebrenice, već u „pitanje genocida“.

komentari (0)