Uključivanje Hrvatske u Schengen ubrzat će val migracija

U Bosni i Hercegovini, koja ugošćuje oko tri hiljade neregularnih migranata, navodi se da je popunjenost prihvatnih centara u kojima su smješteni imigranti dostigla 60 posto

BiH 14.11.2022, 12:41
Uključivanje Hrvatske u Schengen ubrzat će val migracija
© AA

Vlasti u Bosni i Hercegovini upozorile su da bi uključivanje Hrvatske, susjedne zemlje članice Evropske unije (EU), u šengensku zonu bez viza moglo ubrzati val migracija.

Iako je u posljednja dva mjeseca zabilježen porast broja neregularnih migranata u Bosni i Hercegovini, u zemlji već ima imigranata iz Afganistana i Pakistana, kao i državljana Burundija koji su napustili svoju zemlju iz političkih i ekonomskih razloga.

U Bosni i Hercegovini, koja ugošćuje oko tri hiljade neregularnih migranata, navodi se da je popunjenost prihvatnih centara u kojima su smješteni imigranti dostigla 60 posto.

Migranti smješteni u prihvatnim centrima u Sarajevu i Bihaću koriste zemlju kao tranzitnu zonu za dolazak u EU.

Mirsad Buzar iz Službe za poslove sa strancima BiH za N1 kaže da je porast broja imigranata iz Burundija proizašao iz zahtjeva Srbije za izuzeće od viza za tu zemlju, te da će pritisci na Bosnu i Hercegovinu porasti ulaskom Hrvatske u Šengen.

Laura Lungarotti, bosanskohercegovačka predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM), objavila je da se u prihvatnim centrima nalazi oko 2.700 migranata, a izvan centara između 700 i 1.000 migranata.

komentari (0)