Više od 6.000 djece učestvovat će na "Dječijem festivalu" u Zenici

Ove godine pripremljen je bogat sadržaj kako za djecu tako i za odrasle

BiH 29.04.2023, 15:08 29.04.2023, 14:52
Više od 6.000 djece učestvovat će na "Dječijem festivalu" u Zenici
© AA

Učenici osnovnih škola, u okviru projekta „Moj izbor je turski“, kojeg provodi Institut Yunus Emre, okupit će se na Dječijem festivalu 9. maja u Zenici.

U okviru bogatog programa uz tradicionalne boje Bosne i Hercegovine i Turkiye, učenici će uživati i u dječijem folkloru.

Ove godine na Dječijem festivalu, uz organizaciju općine Selcuklu iz Konye, prisustvovat će i djeca iz zemljotresom stradalih turskih gradova, gdje će se družiti sa svojim vršnjacima.

Cjelodnevni program će biti obogaćen recitacijama na bosanskom i turskom jeziku, ali i pjesmama na oba jezika. U okviru manifestacije, uz podršku Ambasade Republike Turkiye u Sarajevu, prisutnima će biti ponuđena turska jela i slastice. Na festivalu će biti dodijeljene i nagrade za najbolje likovne radove, pobjednike pjesničkih takmičenja koje je Institut Yunus Emre organizovao tokom cijele godine, piše AA. 

Dječiji festival i Dani Turske

Direktor Instituta Yunus Emre Mehmet Akif Yaman naglasio je da su pripreme za festival u završnoj fazi te da očekuju više od 6.000 djece koja će sa svojim porodicama prisustvovati festivalu.  

Ističući da imaju podršku i opština iz Bosne i Hercegovine ali i Turkiye, Yaman je kazao da će nagrade koje su osvojili učenici na takmičenjima tokom cijele godine biti uručene na festivalu.

- Bit će zabavnih trenutaka za djecu. Pozvaćemo poznate umjetnike iz Bosne i Hercegovine i održati koncert. I ove godine ćemo uključit i našu djecu iz zemljotresom pogođenih regija u Turkiye. Također,  pozvat ćemo i timove civilne zaštite koji su otišli u Turkiye, kazao je direktor Instituta.

Yaman je naveo da su ove godine uz dječiji festival dodani i "Dane Turske" te Sedmica turskog filma, koja će se održati u okviru „Dana Turske“.

Direktor Instituta Yunus Emre kazao je da će se  tradicionalne igare, turska kuhinja, potezanje konoma, utrke u vrećama i nošenja jaja u kašikama održati u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko u Općini Novi Grad.

Ove godine pripremljen je bogat sadržaj kako za djecu tako i za odrasle. Od 6. do 7. maja održat će se i art show, facepainting, konccerti, projekcije crtanih filmova ali i Festival zmajeva.

Institut Yunus Emre najveća organizacija u inostranstvu

Ističući da su manifestacijom, koju organizuju, doprinijeli promociji Turske, Yaman je istakao da je festival dao veliki doprinos i učenju turskog jezika.

Navodeći da je događaj jedan od najvećih programa koje Institut organizuje u inostranstvu, Yaman je rekao: „ Kada odemo u škole, vidimo djecu koja su bila na ovom festivalu prije pet ili šest godina. I dalje pričaju o tom festivalu i tom danu. Vidimo djecu kako koriste poklone koje su tamo dobili. Na ovom festivalu smo, naravno, okupili najznačajnije umjetnike i sportiste Bosne i Hercegovine. Vidimo kako djeca uživaju u nezaboravnim trenucima kada se susretnu za tim ljudima. Važno nam je da djeca u svojim školama biraju turski jezik. Nastavak izučavanja turskoj jezika u školama u Bosni i Hercegovini za nas je najvrijednija aktivnost“.

komentari (0)