BiH je najuzbudljivija destinacija za posjetiti, ali i najbolja adresa za strane investitore

Drugi dan 11. Sarajevo Business Foruma održani su paneli „Perspektive Nearshoringa“ i „Moć turizma za ekonomski razvoj“

EKONOMIJA 12.05.2022, 15:45
BiH je najuzbudljivija destinacija za posjetiti, ali i najbolja adresa za strane investitore
© SBF/BBI

Drugi dan Međunarodne investicijske konferencije 11. Sarajevo Business Forum donio je nove mogućnosti regionalnim privrednicima, a otvorio ga je Chris Barton, trgovinski komesar Ujedinjenog Kraljevstva (UK) za područje Evrope koji je rekao da je cijeli svijet usmjeren pokretanju novih investicija, ekonomskom oporavku i podizanju ekonomskog standarda.

- Težimo da se uvežemo sa susjedima i partnerima, te da obezbijedimo veći nivo sigurnosti. Cilj nam je da imamo prosperitetna društva i pouzdane partnere. Naša vlada snažno podržava investicije u ovom regionu. Posvećeni smo novim investicijama u zemlje regiona i naša vlada ima ekspertne timove u cijelom regionu koji pružaju informacije o investicijama i razmjeni trgovine. Pozivam kolege iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore da potpišemo ugovor o slobodnoj trgovini, kako bi zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana iskoristili ove mogućnosti poslovanje, rekao je Barton.

Potencijali „nearshoringa“ u zemljama Zapadnog Balkana predstavljene su u studiji Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije. Sophia Kluge, koordinator komorskog partnerstva Zapadni Balkan je u svojoj prezentaciji rekla kako je nearshoring pokretačka sila nakon pandemije.

- Sve je veći trend alociranja kompanija iz Njemačke. Njemački investitori biraju zemlje Zapadnog Balkana kao zemlje gdje su alocirali svoju proizvodnju. Prednosti koje izdvajaju su geografska bizina, niska cijena rada i edukovana radna snaga. Neki investori su naveli kultorolške sličnosti i veze među ljudima kao prednosti prilikom odluke za investiranje. Pored toga, region nudi niske poreze, koji su uz cijene rada glavni pokretači za investiranje, kazala je Kluge.

U panelu „Evropsko nearshoring iskustvo” učesnici su iznijeli vlastita iskustva, te su definisane prednosti ulaganja i realociranja proizvodnje u zemlje Zapadnog Balkana. Bosna i Hercegovina je pripremila studiju razvoja BiH u vrijeme pandemije, te su BiH i zemlje Zapadnog Balkana prepoznate kao dobra prilika za realociranje industrijske proizvodnje.

Amra Šurković, direktorica AHK BiH je iznijela iskustva njemačkih kompanija tokom i nakon pandemije.

- Interes njemačkih kompanija je velik, a posebno za sektor metalske i drvne industrije i energetski sektor. Metalna industrija u Bosni i Hercegovini zabilježila je 30% izvoza u 2021. godini, a najviše je izvezeno na tržište Njemačke, istakla je Šurković.

Martin Gaber, direktor kancelarije „Germany Trade & Invest“ (GTAI) za Zapadni Balkan iznio je iskustva kompanija iz Njemačke koje žele investirati na inostrana tržišta ili ostvariti trgovinsku razmjenu da daju prednost pri izboru zemalja geografskoj blitini i kulturno socijalnim sličnostima. Adnan Smailbegović predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH istakao je kako Bosna i Hercegovina ima visoko kvalifikovane radnike, ali kako je za investitore važno da pripreme i uspostavite sistem rada u proizvodnji. Rekao je i kako

je BiH potreban proces „nearshoringa“, ali je potrebna i podrška vlada kroz različite reforme koje će olakšati administraciju, poboljšati obrazovni sistem, te utjecati na povećanje plata radnicima.

Snježana Köpruner, generalna direktorica i većinski vlasnik kompanije GS-TMT d.o.o. i Paul Cronin, izvršni direktor kompanije Adriatic Metals (AM) su investitori koji su prepoznali i investirali u potencijale Bosne i Hercegovine. „Smatram da je BiH najbolja adresa za strane investitore. BiH je blizu Evrope, a ljudi posjeduju znanja i iskustvo koje pružaju mogućnost realociranja proizvodnje inozemnim kompanijama.“, rekla je Kopruner.

Nakon panela uslijedila je prezentacija „Case study – Porte Montenegro“ koju je održao izvršni direktor Porte Montenegro, David Margason. Boka Place je novi urbani kvart u Porto Montenegru koji se predstavio na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu, a temelji se na wellness vrijednostima i zdravom načinu urbanog života. Kombinacija atraktivnih radnji i kafića, fitness hotel SIRO (Kerzner International) wellness centar sa velikim oazama zelenih površina čine ovaj prostor jedinstvenim.

Drugog dana 11. Sarajevo Business Foruma, u saradnji sa USAID-ovim Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini organizovan je panel "Moć turizma u podsticanju ekonomskog rasta". U trenutku kada BiH doživljava rast broja posjeta i povećanu potrebu za smještajnim kapacitetima panelisti su govorili o najboljim međunarodnim praksama i razmatrali lokalne inicijative za pokretanje ulaganja u turizam, rast i razvoj, te industrije u BiH s ciljem pozicioniranja zemlje kao globalno konkurentne turističke destinacije.

David Goodger, direktor kompanije Tourism Economics rekao je kako se Bosna i Hercegovina privlači veliki broj turista, među kojima prednjače turisti iz Kine i Saudijske Arabije, a da će u narednom trogodišnjem periodu dominirat putovanja za odmor u odnosu na poslovna putovanja. Anita Mendiratta, osnivačica i predsjednica kompanije Anita Mendiratta & Associates je rekla kako će se investitori u budućnosti fokusirati na koncept održivog turizma koji donosi brojne prednosti, te da investitori žele pojednostaviti administraciju i regulativu.

Alan Elliott Merschen, rukovodilac kompanije Myriad Marketing i Miloš Milovanović, rukovodilac za analizu i istraživanje kompanije GainingEdge su istakli važnost regionalne saradnje kada je sektor turizma u pitanju. Panelisti su govorili i o važnosti brendiranja destinacije, koja je važna ne samo za sektor turizma nego i za ostale grane industrije. Kroz sesiju je istaknuto kako Bosna i Hercegovina ima priliku za rast i nove investicije u ovom sektoru, ali da je potrebno uložiti u edukaciju kadra.

- Potrebno je zadržati radni kadar koji odlazi u druge zemlje. Bosna i Hercecgovina ima potencijal za uspotavljanje „huba“ za edukaciju radne snage u sektoru turizma, potencirao je Dr. Joseph Ruddy, stručnjak za garanciju kvaliteta i razvoj ljudskog kapitala.

Panelisti na sesiji su govorili o BiH kao o najuzbudljivijoj destinaciji za posjetiti, ali i investirati. Turizam je jedna od najbržerastućih grana ekonomije u BiH prije pandemije, te se već nakon pandemije osjeti oporavak. Kada je riječ o halal-turizmu Dr. Mohmed Razip Hasan, generalni direktor Islamskog turističkog centra iz malezijskog Ministarstva turizma, istakao je značajan potencijal industrije Bosne i Hercegovine u domenu halal-turizma.

Jawad Al Hawaj, član Izvršnog odbora Trgovinske i privredne komore Bahreina je rekao da veliki broj privrednika iz Bahreina prisustvuje danas Sarajevo Business Forumu.

- Vjerujemo da su pred nama velike prilike za uspostavljanje jake i stabine veze između Bahreina i Bosne i Hercegovine i tu smo da podržimo poslovne veze u svim sektorima. Turizam je jedan od najvažnijih faktora, pogotovo u zemlji kao što je Bosna i Hercegovina koja je okružena planinama, rijekama i zelenilom, istakao je Al Hawaj.

komentari (0)