Charter letovi iz Italije, Poljske i Irske za mostarski aerodrom

EKONOMIJA 19.05.2021, 09:38 19.05.2021, 14:14
Charter letovi iz Italije, Poljske i Irske  za mostarski aerodrom
© FENA

Zračna luka Mostar najavila je za august i septembar ove godine charter letove iz Italije, Poljske i Irske čija će realizacija ovisiti o zakonskim i drugim propisima vezanim za ograničenja putnika uzrokovanih pandemijom Covida-19.

Zbog epidemiološke situacije u državi, s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina stavljena na crvenu listu od strane Švicarske, do daljnjeg je otkazana linija prema Zurichu koja je trebala započeti prometovati 11. travnja ove godine, rečeno je Feni iz mostarske zračne luke.

 Upitani koliko je pandemija utjecala na njihovo poslovanje i jesu li u vrijeme pandemije smanjena primanja radnika, iz Zračne luke ističu kako je pandemija covida-19 uvelike utjecala na smanjenje poslovanja J.P. Međunarodne zračne luke-aerodroma Mostar, međutim, navode,  uz veliku financijsku pomoć Ministarstva prometa Federacije BiH zajedno s Vladom Federacije BiH, Grada Mostara i Vlade HNŽ-a djelatnici nisu otpuštani, a plaće nisu smanjivane.

 U 2019. godini Zračna luka je imala 371 let te ukupan promet od 32.866 putnika, godinu kasnije ostvarena su 74 leta  s ukupno 1678 putnika, a u prva četiri mjeseca ove godine ostvareno je 16 letova te ukupan promet od 38 putnika.

- U prva četiri mjeseca 2019. godine imali smo promet od 2.040 putnika, dok smo u prva četiri mjeseca 2020. godine imali promet od 804 putnika, kazali su iz mostarske zračne luke.

Također su napomenuli kako kompanija Eurowings nastavlja letove s mostarske zračne luke za Dusseldorf i povratno u julu ove godine.

Planirano je da početak letova bude 4. jula, a obavljati će se jednom sedmično, i to nedjeljom.

Predviđeno trajanje letova će ovisiti o epidemiološkoj situaciji ali najmanje do početka septembra (ljetna sezona) 2021. godine.

Navedene operacije će se obaviti zrakoplovom Airbus 319 kapaciteta 144 putnika.  

komentari (0)