Erdogan: Ekonomija Turske će 2021. godinu zaključiti sa pokazateljima boljim od predviđenih

Predsjednik Turske istakao je kako Turska svaki dan povećava uspjeh na polju ekonomije, proizvodnje, poljoprivrede i trgovine...

EKONOMIJA 17.08.2021, 09:57 17.08.2021, 12:47
Erdogan: Ekonomija Turske će 2021. godinu zaključiti sa pokazateljima boljim od predviđenih
© AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako vjeruje da će ekonomija te zemlje 2021. godinu zaključiti s pokazateljima i boljim od predviđenih. 

Erdogan je u obraćanju na ceremoniji otvorenja 26 novih fabrika i postrojenja u industrijskoj zoni u Ankari, kazao kako su vlasti, uprkos svim poteškoćama, među kojima su pandemija, požari i poplave, nastavile ulagati napore u poboljšanje blagostanja.

Istakao je kako posebne napore ulažu kada su u pitanju investicije, zapošljavanje, proizvodnja i izvoz.

Prema njegovim riječima, pored toga što je otvoreno 26 novih fabrika, u funkciju su stavljeni džamija kapaciteta 2.500 vjernika, postrojenje za prečišćavanje, testni centar, laboratorija za analizu okoliša i energetski vodovi.

Erdogan je ukazao na zajedničku karakteristiku otvorenih postrojenja.

- Sve ove fabrike su investicije dovršile u vrijeme pandemije i počele s radom. Dok u cijelom svijetu traje neizvjesnost, dolazi do kašnjenja u lancima isporuke, u mnogim zemljama je gotovo stala trgovina, turski poslovni svijet je ubrzao aktivnosti, rekao je Erdogan.

Zahvalio je svim poduzetnicima na ukazanom povjerenju. Dodao je kako su nova proizvodna postrojenja ne samo pokazatelj snage i potencijala zemlje, već i najbolji odgovor onima koji su pozivali na pesimizam.

Istakao je kako Turska svaki dan povećava uspjeh na polju ekonomije, proizvodnje, poljoprivrede i trgovine.

Erdogan je kazao kako je otvorenjem fabrika za koje je izdvojeno 1,6 milijardi lira, (oko 160,18 miliona eura), u vrijeme pandemije otvoreno 1.670 radnih mjesta.

Dodao je kako su podrškom u izazovnim vremenima pokazali da su uvijek uz investitore te da je većina danas otvorenih proizvodnih jedinica iskoristila mogućnosti i podršku poticaja koje je dala država.

Podrška je pružena i kada je u pitanju infrastruktura, postrojenja za pročišćavanje, sektor usluga, električne i plinske instalacije te niz drugih mogućnosti kako bi se firme mogle fokusirati na rad, proizvodnju i razvijanje novih projekata.

- Ova zona, koja je prije 16 godina bila neplodna površina, zahvaljujući koracima koje smo poduzeli, postala je primjer prozivodnog centra koji se prostire na oko 11 miliona kvadratnih metara i sastoji od 111 kompanija na jednom mjestu, rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, riječ je o fabrikama koje će proizvoditi u sektorima odbrambene industrije, automobilske industrije, elektronike, zdravstva, energetike…

Osvrnuo se na uspjehe koje je Turska ostvarila kada su u pitanju ekonomija, politika, demokratija i diplomatija.

- U 2020. godini, kada je svjetska ekonomija smanjena za tri posto, globalna trgovina smanjena za blizu deset posto, mi smo ostvarili rast od 1,8 posto. Time smo zauzeli drugo mjesto među zemljama G20 grupe. U prvom kvartalu 2021. ostvarili smo rast od sedam posto. Nadam se da ćemo i drugi kvartal zatvoriti značajnim rastom. Posebno lijepe vijesti stižu iz industrijske proizvodnje, rekao je Erdogan.

Dodao je kako je u tom sektoru do juna na bazi kvartala ostvareno povećanje od 41 posto, a na godišnjem nivou za 24 posto.

Osvrnuo se i na rekord u prvoj polovini godine kada je u pitanju izvoz. Prema njegovim riječima, izvoz u julu je povećan za 10 posto i iznosio je 16,4 milijardi dolara.

Izvoz u periodu januar-juli, u odnosu na isti period prošle godine povećan je za 35 posto i iznosio je 121,4 milijardi dolara, dok je odnos izvoza prema uvozu u periodu januar- juli, povećan za 5,6 poena u odnosu na prošlu godinu i iznosi 82,7 posto.

Dodao je kako ove brojke pokazuju na transformaciji ekonomije koja je svakim danom sve veća.

- Ovoj promjeni, s aspekta budućnosti naše zemlje, pridajemo važnost najmanje koliko i uspjesima ostvarenim na polju odbrambene industrije. Turska ne samo da razbija okove koji su joj stavljeni na noge, nego se i izdiže u novi rang u svijetu kada su u pitanju proizvodnja i izvoz, rekao je Erdogan.

Na ceremoniji je kazao i kako vjeruje da će ekonomija Turske 2021. godinu zaključiti s pokazateljima i boljim od predviđenih.

komentari (0)