FIPA u turskim gradovima prezentirala investicijske mogućnosti u BiH

Dogovoren je dolazak kompanija zainteresovanih za turističko-ugostiteljski sektor, te proizvodnju energije iz otpada i bio mase

EKONOMIJA 24.10.2022, 13:04 25.10.2022, 15:45
FIPA u turskim gradovima prezentirala investicijske mogućnosti u BiH
© AA

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (op.a FIPA)  na čelu s direktoricom Milicom Marković organizovala je prezentacije investicijskih mogućnosti i projekata iz Bosne i Hercegovine u turskim gradovima Istanbulu i Konyi. 

FIPA je uz partnerstvo Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom Republike Turkiye (DEIK) i predsjedavajućim Tursko-bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća Hasanom Topalogluom, te ambasadorom BiH u Turkiye Adisom Alagićem organizovala poslovni forum u Istanbulu.

Kako je saopšteno iz FIPA-e tokom foruma predstavljeni su projekti iz oblasti energetike, izgradnje turističkih kompleksa, metalo-prerađivačkog sektora i sektora proizvodnje hrane. Predstavljeni su projekti za koje su turske komapanije iskazale interes, čime se unapređuje učinkovitost ovakvih privrednih manifestacija.

Dodaje se da je kao rezultat ove posjete Turkiye dogovorena posjeta velike turske grupacije BiH s ciljem ispitivanja lokacija i uslova za izgradnju fabrike solarnih panela.

U saradnji s Gradom Konyom, gradonačelnikom Ugur Ibrahim Altayom, generalnim sekretarom, počasnim konzulom BiH u Konyi Ercanom Usluom i Industrijskom komorom Konje organizovan je i poslovni forum u Konyi. Predstavnici FIPA-e i ambasador Alagić su tom prilikom predstavili osnovne karakteristike poslovnog ambijenta i prednosti za ulaganje BiH, piše AA. 

Marković je istaknula da u posljednje dvije decenije bilateralni odnosi dvije zemlje su znatno unaprijeđeni i da je Turska u 2021.godini među tri najveća investitora u BiH. Prvi Sporazum o slobodnoj trgovini BiH i Turkiye potpisan je 2003. godine, koji je proširen i obogaćen 2019. godine i stupio na snagu 1. avgusta 2021.

Takođe je između ostalog navela da su niža cijena električne energije, niži porezi na dobit kompanija i blizina tržišta EU su ključni faktor za ulaganje turskih privrednika u BiH.

Dogovoren je dolazak kompanija zainteresovanih za turističko-ugostiteljski sektor, te proizvodnju energije iz otpada i bio mase.

komentari (0)