Milatović: Želimo da Turska bude među pet najvećih investitora u Crnoj Gori

Predsjednik DEIK-a Nail Olpak podsjetio je kako trenutni obim trgovinske razmjene dviju zemalja iznosi 120 miliona dolara

EKONOMIJA 14.10.2021, 14:30
Milatović: Želimo da Turska bude među pet najvećih investitora u Crnoj Gori
© AA

Crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović izjavio je kako u njegovoj zemlji očekuju ulaganja turskih investitora, te kako Tursku žele vidjeti među pet najvećih investitora u Crnoj Gori. 

Milatović je govorio na sastanku u Istanbulu koji je organizovao Odbor za vanjsku trgovinu Republike Turske (DEIK), a na kojem se razgovaralo o trgovačkim odnosima između Turske i Crne Gore.

Istakao je kako boravi u jednoj vrlo plodonosnoj posjeti Turskoj.

- Naš cilj nije samo razgovarati o problemima, već povećati ekonomske odnose između dvije zemlje. Želimo otvoriti nove mogućnosti. Crna Gora je mala zemlja, ali dijeli historijske i kulturne vrijednosti s Turskom. To će nas potaknuti na jače ekonomske veze. Dijelimo cilj udvostručenja obima trgovine koji su postavili predsjednici naših država. Moguće je da obje zemlje dosegnu 250 miliona dolara trgovinske razmjene u dvije godine, rekao je Milatović.

Kao crnogorska vlada, sa zadovoljstvom mogu ponuditi investicione mogućnosti turskom poslovnom sektoru, poručio je Milatović.

- Želimo vidjeti Tursku među prvih pet zemalja koje najviše ulažu u Crnu Goru. Trenutno je među prvih 10, poručio je Milatović, te nastavio: "Prvi put nakon 30 godina u našoj se državi je došlo do promjene vlasti i to je bila dobra promjena. Imamo članove kabineta koji su mladi i imaju veliko poslovno iskustvo, uključujući i mene. Mi smo članovi NATO a i to osigurava stabilnost. Glavni cilj naše vlade je postati članica Evropske unije do 2025. godine. Taj proces se nastavlja."

Predsjednik DEIK-a Nail Olpak podsjetio je kako trenutni obim trgovinske razmjene dviju zemalja iznosi 120 miliona dolara, piše AA. 

- Međutim, ta brojka je daleko od našeg cilja koji je 250 miliona dolara, a koji je iznio i naš predsjednik (Recep Tayyip Erdogan op.a.) tokom svoje posjete Crnoj Gori u augustu. To moramo udvostručiti, naglasio je Olpak.

komentari (0)