Trgovinski obim između Srbije i Turske povećan za 40 posto

Cilj je da se robna razmjena Turske i Srbije ove godine poveća na 2, a zatim na 5 milijardi dolara

EKONOMIJA 26.11.2021, 15:05 26.11.2021, 15:17
Trgovinski obim između Srbije i Turske povećan za 40 posto
© Facebook

Obim trgovine između Turske i Srbije povećan je za oko 40 odsto u prvih devet meseci ove godine.

Prema podacima Turskog zavoda za statistiku, robna razmjena između te dvije zemlje porasla je za 37,9 posto i dostigla 1,4 milijarde dolara zahvaljujući Sporazuma o slobodnoj trgovini potpisanog 2020. godine.

Cilj je da se robna razmjena Turske i Srbije ove godine poveća na 2, a zatim na 5 milijardi dolara.

Gülçinay Mumcu, komercijalni savjetnik Ambasade Turske u Beogradu, rekao je da Srbija privlači pažnju turskih investitora svojom strateškom lokacijom u centru Beograda, povoljnim poslovnim okruženjem, kvalifikovanom radnom snagom, konkurentnim troškovima poslovanja i podsticajima za ulaganja.

Mumcu je rekao da su investicije Turske u Srbiji u 2011. godini bile samo milion dolara, dok je ove godine ta cifra dostigla 250 miliona i da je robna razmjena između dvije zemlje u stalnom porastu.

Prema informacijama Tanjuga, Mumcu je ocijenio da je saradnja sa Vladom Srbije i Privrednom komorom Srbije uspješna i naveo da je važno da Tursko-srpska privredna komora, osnovana 2017. godine, počne sa radom.

U Srbiji postoji više od 1.300 kompanija sa turskim kapitalom, a ove kompanije uglavnom posluju u tekstilnom, automobilskom, građevinskom i mašinskom sektoru, bankarskom i turističkom sektoru.

Poslovni ljudi ističu da postoje mogućnosti za nova ulaganja u oblasti energetike, smještaja, poljoprivrede i stočarstva.

komentari (0)