(VIDEO) Šekib Avdagić: BiH treba uporediti sa državama gdje posluju turski investitori

Šekib Avdagić, porijeklom je iz Bosne i Hercegovine. Diplomirao je na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu 1982. godine kao inžinjer mašinstva. Danas, Šekib Avdagić je predsjednik Privredne komore Istanbul, jedne od tri najveće komore na svijetu te je član Upravnog odbora Turkish Airlinesa. 

EKONOMIJA 11.05.2022, 15:01 16.10.2023, 10:11
(VIDEO) Šekib Avdagić: BiH treba uporediti sa državama gdje posluju turski investitori
© Balkan News/Yunus Demirbaş

Učestvujuću na 11. Sarajevo Business Forumu sa delegacijom Republike Turkiye predsjednik Privredne Komore Istanbula Šekib Avdagić je za Balkan News ponovio da su politički odnosi između Turkiye i Bosne i Hercegovine na jako visokom nivou što se relativno odražava i na ekonomske odnose.

 Avdagić je kazao da uprkos da su ekonomski odnosi dobri ali da ipak nisu na visini kada se u obzir uzme potencijal obje države.

- Kada stavimo zajedno cifre, volumen trgovine između BiH i Turske bi trebale biti veće. Prvi cilj trgovinskog volumena nam je trebao barem biti milijardu eura. Ovdje nema ravnoteže između BiH i Turkiye. Turkiye mnogo više eksportira nego importira. Treba raditi na tome da što više turske firme importiraju iz BiH u Turkiye, kazao je Avdagić. 

Kako bi  obim trgovinske razmjene porastao i bio još veći Šekib Avdagić kaze da je najprije potrebno vidjeti kakvi su uslovi u BiH i Republici Srpskoj te ih uporediti sa državima koje su alternative za turske inestitore.

Šekib Avdagić, porijeklom je iz Bosne i Hercegovine. Osnovnu školu je započeo u Kelnu u Njemačkoj da bi osnovno obrazovanje završio u Istanbulu. Diplomirao je na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu 1982. godine kao inžinjer mašinstva. Specijalizaciju je završio na Fakultetu za poslovnu administraciju 1988. godine. Danas, Šekib Avdagić je predsjednik Privredne komore Istanbul, jedne od tri najveće komore na svijetu te je član Upravnog odbora Turkish Airlinesa. 

komentari (0)