Bivši bh. fudbaler Mehmed Janjoš: "Ne postoje riječi kojima je moguće opisati Asima Ferhatovića Haseta"

Šta to sve otkriva Mehmed Janjoš pogledajte u emisiji: 

Fudbal 19.07.2022, 11:44
Bivši bh. fudbaler Mehmed Janjoš: "Ne postoje riječi kojima je moguće opisati Asima Ferhatovića Haseta"
© Balkan News

Mehmed Janjoš u emisiji „Top Gol by Baho“ govorio je o  svojoj karijeri. Prvom potpisanom ugovoru i sada porodičnom i mirnom životu.

Mehmed Janjoš rođen je u starom sarajevskom naselju Vratniku. Ljubav prema FK Sarajevo potekla je od porodice, jer je, kaže Janjoš, njegova porodica navijala za Sarajvo.

U emisiji „Top Gol by Baho“,  nekadašnji bh. fudbaler govorio je i o Asimu Ferhatoviću Hasetu, čovjeku u kojeg su svi gledali kao nešto posebno.

- Jedan je Hase i stvarno je jedan. Ja sam imao zadovoljstvo i čast da puno puta sjedim sa Hasetom, da igramo tavle, da se družimo. Odlaskom Haseta na onaj svijet i Čaršija je izbugila i Vratnik je izgubio. Hase je institucija. Možemo ga voljeti ili ne, ali rahmetli Hase, je bio neko koga je bilo, uistinu, lijepo sresti na ulici, kazao je Janjoš.

Prisjetio se Janjoš i odlika koje su činile Haseta. Bio je, kaže nekadašnji bh. fudbaler, insan.

- Njegova jednostavnost. Kada dođem u kafanu gore kod Rabe, pa on kaže hajde mali kupi deset paketa rahatlokuma. Uvijek on plati, dobio ili izgubio uvijek on plati da malo nasikira penzionere. Toliko je bio dobroćudan, toliko je volio da pomogne, toliko je bio na strani pravde i poštenja. To je neobjašnjivo. Ne postoji fond riječi kojim bi se opisao takav čovjek.  Trebao si biti sa njim, da sjediš sa njim, da spoznaš šta je pravi insan. O fudbalskim kvalitetima svi znamo ko je bio Asim Ferhatović, ali mislim da je bio bolji čovjek nego igrač, prisjetio se Janjoš.

Mehmed Janjoš je davne 1966/67. Godinu počeo sa svojom fudbalskom karijerom. Još kao dječak čekao je oglas u novinama da je počeo upis pionira i juniora u klubove.

Drugačije je to nekada bilo. Naprimjer, izađe u novinama ili na semoforu piše primaju se pioniri sutra u 15:00 sata. I dođe nas 100200 pionira ili juniora, a tamo bude četiri ili pet trenera, koji gledaju kako igraš i kaću:' ti, ti, ti sutra u tri'.  I onda si primljen. Tako sam ja krenuo sa svojim pionirskim i juniorskim stažom u FK Sarajevo. I  1975. godine prvi put čitava generacija potpisuje profesionalne ugovore, zahvaljujući sjajnom Svetozaru Vujoviću, prisjetio se Mehmed Janjoš.

Šta to sve otkriva Mehmed Janjoš pogledajte u emisiji: 

Balkan News 

komentari (0)