Salima Mukansanga iz Ruande, prva žena sutkinja u Afričkom kupu nacija

Salima Mukansanga također je bila prva četvrta sutkinja Afričkog kupa nacija u utakmici Gvineja-Malavi odigranoj 10. januara

Fudbal 19.01.2022, 14:11 19.01.2022, 14:52
Salima Mukansanga iz Ruande, prva žena sutkinja u Afričkom kupu nacija
© AA

 Fudbalska sutkinja iz Ruande Salima Mukansanga upisala je svoje ime u historiju sudeći utakmicu između Zimbabvea i Gvineje u Afričkom kupu nacija. 

Mukansanga, koja je uspješno dijelila pravdu u utakmici Grupe "B" u kojoj je Zimbabve pobijedio Gvineju rezultatom 2:1, postala je prva žena sudac koja je dijelila pravdu na utakmici Afričkog kupa nacija.

Istovremeno, prvi put u historiji cijeli tim sudaca na utakmici činile su žene. Marokanka Fatiha Jermoumi i Kamerunka Carine Atemzabong asistirale su Salimi Mukansangi, dok je Marokanka Bouchra Karboubi bila video pomoćni sudac (VAR).

Salima Mukansanga također je bila prva četvrta sutkinja Afričkog kupa nacija u utakmici Gvineja-Malavi odigranoj 10. januara.

- Moramo pokazati svijetu šta možemo. Možemo uspješno voditi teške muške fudbalske utakmice. Pravila igre su ista za sve. Sada nam pomaže i VAR sistem. Svjetsko prvenstvo, Olimpijske igre, sve igre su iste. Sudačka profesija je velika prilika za žene. Želim da me druge žene podrže i da se broj sutkinja brzo povećava diljem svijeta, jer možemo činiti dobre stvari, poručila je Mukansanga.

Pohvale od direktora CAF-a

Eddy Maillet, direktor Afričke nogometne konfederacije (CAF), rekao je na kraju utakmice kako su ponosni na ono što je postigla Salima.

- Ponosni smo na Salimu. Podnijela je velike žrtve kako bi došla tamo gdje je danas. Znamo da žena mora prevladati ozbiljne prepreke da bi dosegla ovaj nivo. Salima zaslužuje sve pohvale, rekao je Maillet.

Naglašavajući da je Salima idol svakog mališana u Africi, Maillet je dodao: "Salima usađuje strast za fudbal u cijeloj Africi i utire put mnogim budućim sutkinjama."

Željela igrati košarku, okrenula se suđenju

Rođena u regiji Rusizi u Ruandi 1988. godine, Mukansanga je diplomirala na odjelu za medicinske sestre Univerziteta Gitwe.

Ruandska sutkinja, koja je uložila velike napore da postane košarkašica, nije mogla ispuniti svoj san zbog nedostatka objekata i trenera u zemlji.

Potom je Mukansanga svoju karijeru okrenula fudbalskom suđenju, a svoj prvi korak u ovoj profesiji napravila je vođenjem utakmica fudbalskih ekipa u školi Vincent de Paul Musanze.

Salima Mukansanga, koja je godinu dana pohađala obuku suđenja, počela je postepeno napredovati. Prva suđenja na utakmicama obavila je u okviru Prve ženske fudbalske lige svoje zemlje, a potom i u nekim utakmicama u Drugoj muškoj fudbalskoj ligi Ruande.

Sudila na Olimpijadi i Svjetskom prvenstvu

Salima Mukansanga, koja je nakon četiri godine dobila licencu višeg suca od CAF-a, otvorila je put da postane jedna od vodećih sudaca na afričkom kontinentu.

Mukansanga od 2018. godine radi u Prvoj fudbalskoj ligi Ruande, a sudila je na FIFA-inom U17 Svjetskom prvenstvu za žene 2018., Afričkom kupu nacija za žene 2018., Svjetskom fudbalskom prvenstvu za žene 2019., Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. te CAF-ovoj Ženskoj ligi prvaka.

komentari (0)