Uspjeh Maroka probudio dijasporu u Francuskoj: Postkolonijalna osveta ili slavlje uspjeha

O Marokancima koji žive u Parizu piše današnje izdanje britanskog „The Guardiana“: Sve o čemu se danas priča u ovom gradu je povijesna utakmica

Fudbal 14.12.2022, 11:15
Uspjeh Maroka probudio dijasporu u Francuskoj: Postkolonijalna osveta ili slavlje uspjeha
© AA

Maroko je proteklih dana svjetska vijest i jedna od najljepših priča sa ovogodišnjeg fudbalskog prvenstva u Kataru. Do polufinala koje se igra večeras došli su bez poraza i tako postali prva reprezentacija iz Afrike koja je to uspjela. Marokanci širom svijeta, kao i druge nacionalnosti koje ih podržavaju, s nestrpljenjem očekuju večerašnju utakmicu koju „afrički lavovi“ igraju protiv aktuelnog prvaka, Francuske – zemlje s desetinama miliona Marokanaca.

O Marokancima koji žive u francuskoj prijestolnici piše današnje izdanje britanskog „The Guardiana“.

Sve o čemu se danas priča u ovom gradu je povijesna utakmica.

- Više od sporta - 

Iza pulta svoje radnje mješovitom robom u četvrti Goutte d'Or, u sjevernom dijelu Pariza, Marokanac Abdel (48) od ranog jutra preko video-poziva razgovara sa svojom rodbinom u Maroku.

- Nevjerovatno je biti prvi afrički tim u polufinalu. Možda je to samo sport, ali ovo je ono što okuplja ljude – od starih do djece, kaže Abdel za „The Guardian“.

Iako je rođeni Parižanin, Abdelovi roditelji u Maroko doselili su početkom 1950-ih dok je njihova domovina još uvijek bila francuski protektorat. Cijela porodica danas ima dvojno državljanstvo.

Slavit će, kažu, ko god da pobijedi.

- Ako pobijedi Maroko, ispitat će povijest. Ako pobijedi Francuska, aktuelni prvaci zadržat će svoj naslov. U svakom slučaju, imam razloga za slavlje, kaže Abdel.

Nije poznato koliko će tačno Marokanaca večeras biti na stadionu Al Bayt u Dohi posebno jer je nacionalna aviokompanija ponudila dodatne letove iz Casablance.

- Ako Maroko savlada Francusku i prođe u finale iz Pariza ću otputovati u svoje selo u Maroku. To je događaj koji se dešava samo jednom u životu, kaže Abdel.

- Simbol marokanske dijaspore -

Neočekivani polufinalni okršaj između svjetskog prvaka, Francuske, i autsajderske priče o uspjehu, Maroka, doživljava se kao duboko simboličnim u Francuskoj - zemlji koja se desetljećima bori s pojmom nacionalnog identiteta i svoje kolonijalne prošlosti.

Upravo zbog antimigrantske politike u Francuskoj, fudbalski tim Maroka postao je simbol imigracije i marokanske dijaspore – veliki broj igrača Maroka rođena je ili odrasla izvan Maroka, uključujući i trenera, Walida Regraguija, koji je rođen i odrastao u blizini Pariza.

Dvojni francusko-marokanski državljani u Francuskoj kažu da se utakmica ne bi trebala svesti na priču o osveti zemlje koja je bila pod francuskom vlašću od 1912. do 1956. Umjesto toga, oni je vide kao slavlje različitosti i kulturno-historijskog naslijeđa Francuske.

Ipak, na slavlju pobjede Maroka u četvrtfinalu protiv Portugala u centru Pariza je bilo navijačkih nereda, a uhapšeno je na desetine Marokanaca. Zato će noćas biti angažovana policijska pojačanja. Prema nekim procjenama, na ulicama će biti 10.000 policajaca. 

- Maghreb United -

Utakmica dolazi u delikatnom trenutku kada je riječ o diplomatskim odnosima između Francuske i Maroka, posebno zbog pitanja Zapadne Sahare te dodjele viza marokanskim imigrantima.

Francuski mediji pišu o "Maghreb Unitedu" jer se mnogi Alžirci i Tunižani u Francuskoj pridružuju marokanskim navijačima.

- Kako ne voljeti ovu marokansku momčad koja je došla niotkud, pita Momo koji je pekar u naselju Goutte d'Oru, a koji je napustio Tunis prije 14 godina kako bi radio u Parizu.

Marie, koja je bila vlasnica lokalne trgovine tekstila stigla je u Francusku sa18 godina iz Kameruna, kako bi studirala.

- Nestvarno je koliko je značajno to što je Maroko prvi afrički tim koji je stigao tako daleko. Njihovo putovanje do ove tačke je nevjerovatno, takvo nešto možda više nikada nećemo vidjeti, kaže Marie.

Dr. Brahim Oumansour, direktor Opservatorija pri Francuskom institutu za međunarodne i strateške poslove, kaže da utakmicu ne bi smjeli stavljati u kontekst „postkolonijalne osvete“.

- Ovo nije takva priča, ovo je priča o uspjehu jedne momčadi. Ljudi koji su emigrirali iz sličnih zemalja su frustrirani neuspjehom i nerazvojem svoje domovine, utoliko je sada njihovo veselje veće. Kada vidite da vaš tim pobjeđuje, to se može reflektovati na kolektivni uspjeh i u dijaspori, ne samo u sportu već svim sferama života, kaže dr. Oumansour.

komentari (0)