Novi film Topalbećirevića: Životna priča svjetske zvijezde Tonija Kukoča

Simposar se ove godine održava od 13. do 15. septembra, a bit će otvoren upravo svjetskom premijerom filma o Kukoču

Košarka 14.06.2023, 11:40 14.06.2023, 11:49
Novi film Topalbećirevića: Životna priča svjetske zvijezde Tonija Kukoča
© SK/Facebook/Sabahudin Topalbećirević

Poznati bosanskohercegovački sportski novinar i komentator Sabahudin Topalbećirević, radi na još jednom velikom filmskom projektu, koji mu je, kako je istakao, najveći izazov.  Riječ je o novom sportsko-dokumentarnom filmu naziva „Magična sedmica“, koji prikazuje život Tonija Kukoča, a čijom svjetskom premijerom će biti otvoren ovogodišnji Simposar. 

11 sportskih priča

U tridesetogodišnjoj karijeri sportskog novinara i komentatora Topalbećirević je uradio mnogo. U posljednjih desetak godina odlučio se za rad na sportsko-dokumentarnim filmovima, a povjerenje u njegov rad i poznavanje sporta bilo je garancija da iza sebe ima 11 sportskih priča.  Među njima se izdvaja film „Naša brazilska priča“ iz 2014. godine koja govori o fudbalskoj reprezentaciji BiH od osnivanja u najtežim ratnim danima, pa sve do plasmana na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Osim toga, Sabahudin Topalbećirević, je kako i sam ističe imao privilegiju i čast da uradi tri priče o tri legende sa prostora regiona: Draganu Džajiću, Ivici Osimu i Miroslavu Ćiri Blaževiću. 

A sada Sabahudin Topalbećirević radi na filmu koji mu je najveći izazov jer se, kako je istakao, radi o čovjeku koji je bio najbolji i najpopularniji evropski košarkaš, u Americi i dalje popularan jer je ostavio neizbrisiv trag. Kukoč je igrao za Čikago u društvu najvećih svih vremena u svijetu košarke poput Majkla Džordana, Denisa Rodmana, Skotija Pipena i drugih zvijezda najbolje košarkaške ekipe svijeta.

Film prema reakciji američke košarkaške javnosti već izaziva ogromnu pažnju i željno se očekuje. Donosi vrlo inspirativnu priču o jednom od najboljih evropskih košarkaša ikada i čovjeku koji je igrao za košarkaške „Bitlse“ devedesetih godina.

- Ostalo nam je još nekoliko sagovornika sa kojima treba da snimimo priče na ovim prostorima, Tonijevih prijatelja i saigrača, a post produkcija i montaža kreću sredinom jula, kaže Topalbećirević.

Dodaje da je ekipa boravila u Americi gdje su snimili mnogo toga što je vezano najprije za karijeru Tonija Kukoča u Čikago Bulsima.

-  Toni je za vrijeme snimanja bio raspoložen, ispričao nam je mnogo toga što se do sada nije znalo, a mi smo se uvjerili da je Tonijeva popularnost i danas velika tako da su nam vrata na svakom mjestu bila otvorena, priča Topalbećirević.

Četiri perioda života Tonija Kukoča 

Supruga Renata, saigrači iz Čikaga, gospodin Ivica Dukan, novinari koji su pratili Tonijevu karijeru takođe su bili vrlo inspirativni.

Film je sniman na nekoliko lokacija: United Centar i Golf terene gdje Toni provodi mnogo vremena, uživa u toj igri u kojoj je trostruki za redom šampion baš kao što je bio sa Jugoplastikom i Čikago Bulsima. Opušten, vedar i duhovit. To je jednostavno Toni Kukoč. Film najviše govori o četiri perioda života Tonija Kukoča, a to su Jugoplastika, reprezentacija Jugoslavije, reprezentacija Hrvatske i Čikago.

U regionalnim okvirima u filmu o Toniju govore Božidar Maljković, Željko Pavličević, Svetislav Pešić, Duško Ivanović, Rusmir Halilović kao i manje više svi igrači koji su igrali sa Tonijem na ovim prostorima.

Film se radi u koprodukciji Sport Kluba i Simposara. Promocija filma bit će održana u sklopu najvećeg međunarodnog sportskog simpozija na ovim prostorima koji se ove godine održava 12. put.

Simposar će ponovo okupiti mnogo velikih imena iz sveta sporta. Očekuje se dolazak Božidara Maljkovića, Svetislava Pešića, Duška Ivanovića, Stojka Vrankovića, Ivice Šurjaka, Ivana Gudelja, Mehmeda Baždarevića, Masima Frančija, Điđija Rive, Faruka Hadžibegića, Nenada Bjekovića…

Ono što je vrlo zanimljivo, na Simposaru će ove godine biti i čelnici Fudbalskog saveza Hrvatske, predsednik Marijan Kustić, zatim legende Ivica Olić, Mario Mandžukić i Stipe Pletikosa koji će govoriti o putu “uspjeha hrvatskog fudbala i reprezentacije„.

Simposar se ove godine održava od 13. do 15. septembra, a bit će otvoren upravo svjetskom premijerom filma o Kukoču.

komentari (0)