2022. godina će biti izborna godina na Balkanu

Region 05.02.2022, 12:00
2022. godina će biti izborna godina na Balkanu
© Balkan News

Ova godina će biti izborna u balkanskim zemljama Albaniji, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Mandat predsjednika Ilira Mete u Albaniji ističe 24. jula 2022. godine. Prema Ustavu Albanije, izbori se moraju održati najranije 60 dana, a najkasnije 30 dana prije isteka predsjedničkog mandata. To će biti deveti predsjednički izbori koji će se održati od pada komunističkog režima 1991. godine. Očekuje se da će se izbori održati u maju.

S druge strane, dopunski izbori za gradonačelnike u Albaniji bit će održani 6. marta. Na dopunskim izborima glasačke kutije bit će postavljene u gradovima Vora, Debar, Skadar, Lušnje, Rogozhin i Drač, koji nemaju gradonačelnike.

U drugoj zemlji regiona, Sloveniji, parlamentarni izbori održat će se 24. aprila. Izbori, koji će odrediti nove parlamentarce u 90-članom parlamentu, ujedno će biti test za popularnost aktuelnog premijera Janeza Janše u vrijeme oštrih političkih podjela u zemlji.

U Srbiji, koja je 16. januara 2022. započela referendumom o ustavnim amandmanima, i predsjednički i parlamentarni izbori bit će održani 3. aprila. U Beogradu, glavnom gradu zemlje, istog dana će se održati izbori za Skupštinu Grada Beograda.

U Bosni i Hercegovini, jednoj od zemalja regiona,  Opći izbori za članstvo u Predsjedništvu BiH i Parlamentu bit će održani 2. oktobra. Na Općim izborima birat će se i članovi Predstavničkog doma u entitetima Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, a na izborima će se glasati za entitetske i kantonalne skupštine.

U Crnoj Gori, još jednoj regionalnoj državi, iako još nema planiranih izbora za 2022. godinu, postoji mogućnost izbora i ovdje, u zavisnosti od aktuelne političke krize.

Balkan News

komentari (0)