Abazović: Šaljemo poruku mira, tolerancije i okrećemo novi list

Region 03.08.2022, 14:24 03.08.2022, 14:40
Abazović: Šaljemo poruku mira, tolerancije i okrećemo novi list
© Twitter/Dritan Abazović

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) izjavio da vjeruje da se na ovaj način šalje poruka mira, tolerancije i da se okreće novi list.

On je istakao da je Vlada Crne Gore odlučna da svim vjerskim zajednicama da potpuno identična prava i da su srećni i zadovoljni ako današnjim činom tome doprinose, saopćeno je iz kabineta predsjednika Vlade Crne Gore.

“Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira, tolerancije i da okrećemo novi list i okrećemo se novim izazovima koji ne fale našem društvu, sa željom da na kraju gradimo društvo pravde i jednakosti. Pravo koje tražimo za sebe, dajmo i drugima. To je ideja vodilja, tolerantna, građanska. Današnjim činom stavili smo tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama. Ja sam na to ponosan i zahvaljujem svima koji su učestovali u ovom procesu i doprinijeli njegovom okončanju”, poručio je Abazović.

Patrijarh SPC Porfirije je kazao da je ovakav Ugovor bio potreban Crnoj Gori i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, te je dodao:

“Mi kao Crkva u bilo kojoj državi da se nalazimo, podrazumijeva se da hoćemo da poštujemo Ustav i zakone svake države. Otuda, mislim da je veoma važno da i vi, poštujući i Ustav i zakone Crne Gore i mi, poštujući isto to, nismo htjeli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vjere, niti smo imali ambicije da postignemo bilo šta više od bilo koje druge vjerske zajednice.”

Porfirije je izrazio želju da pozdravi sve građane Crne Gore, bez obzira kojem se Bogu mole ili ne mole, ili kom narodu pripadaju.

“Toliko toga mi zajedničkog kroz vjekove imamo, da je zaista luksuz da trošimo vrijeme na ono što nas razlikuje. Vjekovi su pokazali da smo zaista jedni drugima potrebni, da jedni bez drugih ne možemo, a da zapravo sve možemo kada smo zajedno i kada u našim srcima ima mjesta i za onoga drugog“, istakao je Porfirije.

On je iskazao zahvalnost Abazoviću, kao i svim građanima Crne Gore.

Balkannews

komentari (0)