Abazović: Crna Gora na korak od nove Vlade, u njoj će biti i SDP

Ranije je saopšteno da će manjinsku vladu činiti URA, Bošnjačka stranka, albanske partije i SNP.

Region 11.04.2022, 15:21
Abazović: Crna Gora na korak od nove Vlade, u njoj će biti i SDP
© AA

Crna Gora je na korak od nove Vlade, kazao je mandatar Dritan Abazović, navodeći da će u njoj biti i predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP). 

Abazović je, nakon sadnje drveća u dvorištu Osnovne škole "Radojica Perović", rekao da nije siguran da li će u novoj Vladi biti predstavnici Socijaldemokrata (SD).

- Na korak smo od Vlade, sad smo u fotofinišu. Pokušavamo da uradimo jednu neuobičajenu stvar, pa je potrebno malo vremena. Očekujem da ćemo vrlo brzo proslijediti zahtjev za zakazivanje Skupštine, mislim da nas od toga dijele dani, da ne kažem sati, kazao je Abazović.

Naveo je da nova Vlada treba da bude inkluzivna, kao i da svi treba da odustanu od svojih “maksimalističkih zahtjeva”.

- Zadovoljan sam solucijom koju smo uspjeli zajednički da pronađemo i modelom koji je mandatar predložio. To podrazumijeva i da SDP bude bio Vlade, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o učešću SD-a u vlasti, pokušaće da pronađu prihvatljivu soluciju. Kazao je i da svi poslanici, koji razumiju kontekst u kojem se nalazi Crna Gora, treba da budu fleksibilni.

- Treba da odblokiramo cijeli sistem. Ja ne želim, kao neke moje kolege, da robujem rokovima. Ne možemo ovu stvar da radimo zbog pritiska medija ili javnosti. U početku su svi kritikovali ovaj model, a sada je najveći pritisak kada će se realizovati, naveo je Abazović.

Poručio je da ne odustaje od toga da Vladu podrži 49 poslanika, ali i da nije tragedija ako taj broj bude manji.

Abazović je istakao da je zadovoljan kooperativnošću Socijalističke narodne partije (SNP) koja je, kako je naveo, pokazala zavidan nivo odnosa prema državnom interesu.

- Volio bih da su neke druge stranke pokazale to. Očekujem da budu kooperativni, dodao je Abazović.

Kazao je da, ukoliko vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić na zahtjev poslanika ne zakaže sjednicu, to treba da uradi neko od potpredsjednika.

- Nije po Ustavu to što neko misli da može da zaključa državni parlament. Za vanredno zasjedanje Skupštine, potrebno je da 21 poslanik traži zakazivanje, i ono mora da se zakaže u 15 dana. A, za redovno mi hoćemo da kažemo da zavisi od jednog čovjeka, istakao je Abazović.

Mandat za sastav nove Vlade Crne Gore Abazović je dobio 6. marta. Rok za formiranje Vlade je 90 dana. Ranije je saopšteno da će manjinsku vladu činiti URA, Bošnjačka stranka, albanske partije i SNP, javlja AA. 

komentari (0)