Ambasadorica Ozan: Odnosi Turske i Crne Gore odlični i nastavljaju da se razvijaju

Ambasadorica je dodala da se do kraja ove godine očekuje posjeta predsjednika Velike narodne skupštine Turske, Mustafe Šentopa, koji dolazi u Podgoricu na poziv predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića

Region 28.10.2021, 16:36 28.10.2021, 16:41
Ambasadorica Ozan: Odnosi Turske i Crne Gore odlični i nastavljaju da se razvijaju
© AA

Odnosi Turske i Crne Gore, koje dijele zajedničku istoriju i kulturu, su odlični i nastavljaju da se razvijaju, ocijenila je turska ambasadorica u Podgorici Songul Ozan. 

- Koristim ovu priliku da sa zadovoljstvom istaknem da su naši postojeći odlični odnosi sa Crnom Gorom, sa kojom dijelimo zajedničku istoriju i kulturu i sa kojom imamo jake rodbinske veze, još od sticanja nezavisnosti, nastavili da se razvijaju i tokom 2021. godine, navela je Ozan u poruci povodom 29. oktobra, Dana Republike Turske.

Ozan je kazala da su uprkos pandemiji koronavirusa, nastavljene međusobne posjete na visokom nivou između dvije zemlje.

Podsjetila je da su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović prisustvovali Samitu SEECP i Forumu diplomatije u Antaliji u junu ove godine.

- Istorijska posjeta našeg predsjednika (op. a. Redžep Tajip Erdogan) Crnoj Gori 28. avgusta predstavlja tačku prekretnicu koja je naše odnose na svim poljima još više unaprijedila. Nakon ove posjete potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ministarka zdravlja Jelena Bojović Borovinić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, posjetili su našu zemlju u oktobru, podsjetila je Ozan.

Ambasadorka je dodala da se do kraja ove godine očekuje posjeta predsjednika Velike narodne skupštine Turske, Mustafe Šentopa, koji dolazi u Podgoricu na poziv predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića.

- Ove uzastopne posjete potvrđuju zajedničku volju dvije zemlje da i dalje uspješno razvijaju saradnju u svim oblastima. Želim da istaknem da se naša saradnja i međusobna pomoć sa Crnom Gorom nastavlja od početka borbe protiv pandemije, koja je u posljednje dvije godine na najnegativniji način uticala na cijeli svijet i naše živote i u kojoj smo izgubili milione ljudi. U okviru te saradnje, Turska je donirala 100 hiljada doza vakcine Sinovak Crnoj Gori, a dogovor o donaciji je postignut na sastanku naših ministara zdravlja, naglasila je Ozan.

Ukazala je na to da ove godine proslavljaju 98. godišnjicu od osnivanja Republike Turske.

- Već sada osjećamo ponos i sreću što ćemo 2023. godine proslaviti stogodišnjicu naše Republike. Naša Republika je rezultat naše borbe za nezavisnost koju je predvodio Mustafa Kemal Ataturk koji je upisan u svjetsku istoriju kao jedinstveni genije i vođa. To je pobjeda požrtvovanog i herojskog anadolskog naroda, naših šehida i gazija, koji su uspjeli sa Ataturkom i njegovim saborcima, ženama, muškarcima, mladima i starima spasiti svoju zemlju od okupacije i jarma. Beskrajno smo im zahvalni na tome. Današnja Turska je uspjela da uz Ataturkovu viziju i savremene vrijednosti koje su prihvatile sve generacije naše Republike prevaziđe sve probleme i izazove sa kojima se součavala od svog osnivanja, rekla je Ozan.

komentari (0)