Blinken: "Eskalacija sukoba će Kosovo i Srbiju voditi u pogrešnom pravcu"

Sukobi su dogodili najprije u petak kada su specijalne jedinice Policije Kosova asistirale ulazak novih gradonačelnika u opštinsku zgradu u Zvečanu

Region 01.06.2023, 16:04 03.06.2023, 11:56
Blinken: "Eskalacija sukoba će Kosovo i Srbiju voditi u pogrešnom pravcu"
© AA

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je u četvrtak i Kosovo i Srbiju da poduzmu hitne korake za deeskalaciju tenzija. 

Blinken je to rekao nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u glavnom gradu Norveške Oslu.

- Eskalacija sukoba će Kosovo i Srbiju voditi u pogrešnom pravcu, rekao je Blinken i pozvao obje strane da na odgovorno ponašanje.

Sukobi su dogodili najprije u petak kada su specijalne jedinice Policije Kosova asistirale ulazak novih gradonačelnika u opštinsku zgradu u Zvečanu. Potom je u ponedjeljak došlo do sukoba demonstranata sa trupama KFOR-a kada je povrijeđeno 30 međunarodnih vojnika i više desetina demonstranata.

Od ponedeljka srpski građani svakodnevno protestuju u opštinama na sjeveru Kosova, piše AA. 

Srpska lista je početkom novembra napustila sve kosovske institucije na sjeveru Kosova zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani vanredni izbori. Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati.

NATO je nedavno odlučio da rasporedi 700 dodatnih vojnika na Kosovo i zadrži bataljon u pripravnosti u slučaju dalje potrebe.

komentari (0)