Erdogan i Rama na svečanom otvorenju Ethem-begove džamije: Dragulj Tirane i simbol naše historije

Turski predsjednik Erdogan istakao je u obraćanju prisutnim da je uvjeren da nema pitanja koje se ne može riješiti bliskim, iskrenim i efikasnim tursko-albanskim odnosima na Balkanu

Region 17.01.2022, 21:02
Erdogan i Rama na svečanom otvorenju Ethem-begove džamije: Dragulj Tirane i simbol naše historije
© AA

 U Tirani je danas svečano otvorena restaurirana ljepotica Ethem-begova džamija, a svečanosti su prisustvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i albanski premijer Edi Rama. 

Otvaranju je prisustvovao i veliki broj zvaničnika i građana, a riječ je o džamiji iz perioda Osmanskog carstva koja je restaurirana projektom kojeg je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) započela 2018. godine.

Turski predsjednik Erdogan istakao je u obraćanju prisutnim da je uvjeren da nema pitanja koje se ne može riješiti bliskim, iskrenim i efikasnim tursko-albanskim odnosima na Balkanu.

Podsjetivši da je danas izvršena predaja novoizgrađenih stambenih jedinica za oštećene porodice u zemljotresu koji je 2019. godine pogodio Lač, Erdogan je kazao da je sretan što je vidio ta 522 objekta i obnovljeni Lač.

- Sada, nakon restauracije naše Ethem-begove džamije od strane TIKA-e, sretni smo da je ponovo otvaramo za vjernike. Ethem-begova džamija, koja je zajednička historijska i kulturna baština Türkiye i Albanije, također je dragulj Tirane. Ovo jedinstveno djelo, koje nam predstavlja fino razumijevanje umjetnosti koja je vrlo česta na Balkanu, sa svojim živopisnim ručno crtanim ornamentima, spada među najistaknutija djela koja nose stil osmanskog perioda do današnjih dana u arhitektonskom smislu, kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je posredstvom TIKA-e u Albaniji od 1996. godine realizirano 546. projekata te je najavio nastavak dobrih tursko-albanskih odnosa, javlja AA. 

Albanski premijer Rama istakao je da je Erdogan veliki prijatelj Albanije i veliki saveznik u ovakvim projektima očuvanja kulturno-historijske baštine.

- Zahvaljujući njegovom posebnom interesovanju i saradnji turskih i albanskih historičara, inženjera i restauratora, sada imamo jedan od najdragocjenijih dragulja naše islamske kulturne baštine. Preporođena je na veličanstven način i ova Ethem-begova džamija je jedan od najznačajnijih simbola naše historije i odražava naše stare tradicionalne veze sa bratskim turskim narodom, kazao je Rama.

Podsjetivši da su novi sjaj dobile i džamije u Beratu i Ergiriju, koje je TIKA obnovila, Rama je kazao da one ne služe samo muslimanima već su i referentne tačke za sve koji posjećuju Albaniju.

komentari (0)