Finska će podržati zatvaranje pregovaračkih poglavlja Crne Gore, kada se kriterijumi ispune

Sana Marin se danas sastala sa crnogorskim premijerom Abazovićem, a razgovarali su o ekonomskoj saradnji dvije države, ali i o napretku Crne Gore na putu ka EU

Region 20.06.2022, 11:56
Finska će podržati zatvaranje pregovaračkih poglavlja Crne Gore, kada se kriterijumi ispune
© AA

Unutar Evropske unije se vode razgovori i Finska je spremna da podrži zatvaranje poglavlja u pregovorima sa Crnom Gorom, kada se kriterijumi ispune, kazala je finska premijerka Sana Marin, koja boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori od obnove nezavisnosti.

Marin se danas sastala sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, a razgovarali su o ekonomskoj saradnji dvije države, ali i o napretku Crne Gore na putu ka EU.

"Ovdje sam da iskažem stav Finske i prenesem utiske da su naši odnosi jako dobri i da moramo da produbimo evropske integracije. Vodimo razgovore sa EU i spremni smo da podržimo zatvaranje poglavlja vaše države kada se kriterijumi ispune. Moja posjeta je prilika da izdignemo odnose na još viši nivo", poručila je Marin.

Zahvalila je Abazoviću na podršci njihovom ulasku u NATO i dodala da ozbiljno posmatraju sopstvenu bezbjednost i odbranu, ali i odbranu u širem smislu.

"Članstvo Crne Gore je u tom smisli veoma cijenjeno. Želim da zahvalim Crnoj Gori što se pridružila sankcijama EU protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu. Želimo da produbimo bilateralne odnose", kazala je Marin.

Govorila je i o kandidaturi Finske za članstvo u NATO-u. Upitana strahuje li da bi Turkiye mogla da uloži veto na njihovu aplikaciju za članstvo u NATO, kazala je da i oni i Švedska razgovaraju sa Turkiye, da postoji zabrinutost u vezi stava zvanične Ankare, ali se nadaju da će se ta situacija riješiti.

Zahvalila je na podršci Crne Gore njihovoj aplikaciji za NATO, a smatra i da bi članstvo Finske u alijansi doprinijelo bezbjednosti.

Upitana kada očekuje da će Finska biti punopravna članica NATO-a, Marin je rekla da smatra da bi se sve moglo dogoditi brzo, i da ne bi trebalo da bude problema.

Abazović je nakon sastanka kazao da su razgovarali o ukupnoj bezbjednosnoj situaciji u Evropi, a istakao je i da Crna Gora podržava politiku otvorenih vrata NATO-a.

"Finska može u potpunosti da računa na podršku Crne Gore. Vlada Finske je legitimno uputila zahtjev za članstvo u NATO-u. Ne vidimo u tome ništa sporno i mi se radujemo da će još dvije države ojačati Sjevernoatlantski savez", istakao je crnogorski premijer Abazović.

Izvor: AA

komentari (0)