banner17

banner18

Interesovanje nadmašilo očekivanja: Kurs turskog jezika pohađa 200 studenata u Nišu

Očekivano je od 60 do 70 prijava stoga je planiran jedan profesor, međutim, trenutno ima preko 200 prijavljenih

Region 14.03.2023, 09:24
Interesovanje nadmašilo očekivanja: Kurs turskog jezika pohađa 200 studenata u Nišu
© AA

Više od dvije stotine niških studenata učit će turski jezik na kursu koji Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu organizuje u saradnji s Ambasadom Republike Turkiye, javlja Anadolija.

Studentkinja treće godine Filozofskog fakulteta Sandra Vasković jedna je od prvih učesnica koji su rado popunili prijavu. Zato što voli tursku kulturu, već je savladala osnove jezika, ali pošto planira da u Turkiye nastavi školovanje i tamo završi master studije, odlučila je da na kursu nadogradi znanje.

- Veoma sam zadovoljna, predavanja su veoma zanimljiva, svi studenti su se uglavnom dosta lepo snašli. Volim turski jezik i tursku kulturu uopšte, dosta puta sam i putovala tamo. Već dosta dobro pričam i razumem turski, ali ne očekujem ni da će početnici imati problema. Nadam se da ću jezik savladati dovoljno dobro da u Turkiye završim master studije, kaže Sandra.

Povodom početka kursa, studente su posjetili savjetnik za obrazovanje Ambasade Turkiye u Beogradu Mehmet Yilmazata i konzul Turkiye u Nišu Atilla Kucuktalasli. Interesovanje studenata nadmašilo je očekivanja i predstavnika Fakulteta i Ambasade pa je zbog toga nužno angažovanje još jednog predavača.

- Očekivali smo da će biti šezdeset do sedamdeset prijava i zato smo planirali samo jednog profesora. Međutim, trenutno imamo preko dve stotine prijavljenih, tako da smo odmah tražili i drugog profesora i predavanja će se obavljati u šest ili sedam grupa s dva profesora, rekao je savjetnik za obrazovanje Ambasade Turkiye u Beogradu Mehmet Yilmazata.

Prema njegovim riječima, ova saradnja predstavlja mnogo više od jezičkog kursa.

- Ovo vidimo kao most u kulturi, znanju i prijateljstvu između dvije države i mnogo smo sretni što je Niš ta veza, dodao je Yilmazata.

Konzul Turkiye u Nišu zadovoljan je što je ovakvom događaju prisustvovao već na početku obavljanja svoje funkcije.

- Mi smo novi konzulat u Nišu, još uvijek nismo zvanično otvoreni i veoma me je obradovalo što sam u prvim danima rada imao priliku da prisustvujem otvaranju ovog kursa. Zaista sam sretan, rekao je Kucuktalasli.

Kurs u Nišu, ali i drugim gradovima Srbije, organizuje Ured za obrazovanje Ambasade Republike Turkiye koja je u Beogradu otvorena 2020. godine. Kako piše u prijavnom formularu kursa, cilj Kancelarije jeste da podrži izučavanje turskog jezika i književnosti i pruži podršku srbijanskim i turskim studentima pri sticanju akademskog obrazovanja u skladu s potpisanim sporazumom o saradnji u obrazovanju između Srbije i Turkiye.

komentari (0)